БГНЕС обобщава накратко по-важното от войната в Украйна през последните

...
БГНЕС обобщава накратко по-важното от войната в Украйна през последните
Коментари Харесай

Макрон обеща още оръжия на Украйна, ДНР осъди на смърт двама британци, Киев губи битката за Северодонецк

БГНЕС обобщава в резюме по-важното от войната в Украйна през последните часове.

- Макрон даде обещание на Зеленски да продължи доставките на оръжие

Френският президент Еманюел Макрон съобщи в телефонен диалог с украинския си сътрудник Володимир Зеленски, че е подготвен да продължи доставките на оръжие, и разиска с него вероятностите за даване на Украйна на статут на претендент за участие в Европейски Съюз, оповестиха от пресслужбата на Елисейския замък.

" Френският президент сподели на президента Зеленски, че Франция е подготвена да отговори на потребностите на Украйна, в това число и във връзка с тежките оръжия ", се споделя в изказването. Френският водач разиска с украинския президент и последните събития на бойното поле, потребностите от военно съоръжение, политическа и финансова поддръжка, както и даването на филантропична помощ.

Макрон е заречен да " поддържа контакт " със Зеленски по въпроса за даването на Украйна на статут на претендент за участие в Европейски Съюз. Според администрацията на Макрон това решение ще зависи от рекомендацията на Европейската комисия и от резултатите от разискванията на срещата на върха на Европейски Съюз на 23 и 24 юни.

Киев заяви, че губи по 200 бойци дневно

- Михайло Подоляк съобщи, че Украйна се нуждае от стотици западни артилерийски системи, с цел да изравни силите си с Русия в източния район Донбас.

Той също по този начин съобщи, че Киев не е подготвен да възобнови мирните договаряния с Москва. Украинските войски са подложени на непрестанни бомбардировки, до момента в който съветските сили се пробват да поемат контрола над целия Донбас.

" Руските сили са хвърлили на фронта съвсем всичко, което не е нуклеарно оръжие, и това включва тежка артилерия, голям брой ракетни системи и авиация ", сподели господин Подоляк.

Той повтори апела на Украйна за повече оръжия от Запада, като съобщи, че " цялостната липса на равнопоставеност " сред съветската и украинската войска е повода за огромния брой жертви в Украйна.

" Нашите претенции за артилерия не са просто някаква волност... а справедлива нужда, когато става въпрос за обстановката на бойното поле ", сподели той и добави, че Украйна се нуждае от 150-300 ракетни системи, с цел да се изравни с Русия - доста по-голям брой от този, който е получила до момента.

- Самопровъзгласилата се ДНР осъди на гибел двама британци

Двама британци и един мароканец, които са били хванати, до момента в който са се сражавали за Украйна, бяха наказани на гибел от съветски съд в Източна Украйна.

Британците Ейдън Аслин и Шон Пайнър, както и Саудун Брахим са упрекнати, че са били наемници, оповестяват съветските държавни медии.

Съдът, който не е интернационално приет, се намира в проруската така наречен Донецка национална република.

Адвокатът на британците съобщи, че всички те желаят да апелират присъдата, оповестява съветската осведомителна организация ТАСС.

И тримата мъже са упрекнати в наемничество, принудително завладяване на властта и прекосяване на образование за осъществяване на терористични действия, показва РИА Новости.

Семействата на британците упорстват, че те са дългогодишни членове на украинската войска, а не наемници.

- Северодонецк ще падне, счита западен специалист

Русия " евентуално към този момент управлява " град Северодонецк и в последна сметка ще обкръжи украинските сили в региона, твърди почитан западен боен специалист пред Би Би Си.

Служителят, който не желае да бъде назван, съобщи, че тежкото въоръжение, което се дава от Запада (като да вземем за пример английски и американски ракетни установки), ще дойде прекомерно късно и е с лимитирани количества, с цел да повлияе на изхода на войната.

- Войната в Украйна към този момент има своя музейна експозиция

За нахлуването на съветските войски в Украйна към този момент се споделя в музей, оповестява Евронюз.

Дори до момента в който войната бушува в други елементи на страната, украинците се стичат към новата галерия в Киев, наречена " Украйна - разпятие ".

В нея са показани предмети, открити откакто съветската войска беше принудена да се изтегли от окупираните от нея региони към столицата.

Ракети, хранителни хранителни запаси, каски и други предмети, оставени в региона северно от Киев, са в основата на изложбата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР