БГНЕС Края на седмицата е срок, който аз съм си поставил.

...
БГНЕС
Края на седмицата е срок, който аз съм си поставил.
Коментари Харесай

Кацаров: До края на седмицата очаквам отговори за третата доза от експертен съвет

 БГНЕС " Края на седмицата е период, който аз съм си сложил. Нямаме законов период за това нещо. Имаме експертен съвет по имунопрофилактика. Той заседава в уголемен състав с представители на няколко други експертни съвета, така министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров коментира тематиката с третата доза на имунизацията пред публицисти в Народното събрание.

" Поставил съм четири въпроса, на които да отговорят - удачно ли е да се слага такава ваксина, какъв брой време е належащо сред втората и третата, може ли да се ползва друга трета доза от първичната и при какви хора е уместно да се ползва. Очаквам отговори на тези въпроси и на генералния въпрос. Все още нямаме решение на Европейската организация по медикаментите, която да направи промени в късата характерности на имунизациите и в случай че се вземе такова решение, то ще е по сходство на други европейски страни ", сподели още Стойчо Кацаров. 

По думите му, в случай че мнението на експертния съвет по имунопрофилактика имат негативно мнение, ще се чака решението на Европейската организация по медикаментите.  

" Говорихме с народните представители вероятно да се добави спомагателна сума за лекарствени артикули, колкото може да разреши държавния бюджет, само че от порядъка на 10-15 млн. в допълнение, би дало повече успокоение ", каза още доктор Стойчо Кацаров.

" Вчера имаше съвещание на Надзорния съвет на НЗОК, на който те утвърдиха изменение в методиката за възнаграждение на лекарите в болничната и извънболничната в посока на увеличение на тези средства. На процедура ние сме подготвени със пускане напълно на амбулаторно лекуване на пациенти. Днес тази методика беше съгласувана от БЛС, с шефове на столични ДКЦ-та. Теса доста удовлетворени от това, което е обезпечено като нови благоприятни условия за по този начин наречените Коронавирус зони. чакам в доста къси периоди другата седмица от тези 39 в началото регистрирани Коронавирус зони, да станат най-малко 150. Така че пациентите с Коронавирус да могат да бъдат лекувани и амбулаторно. Утре излиза в държавен вестник решение на НЗОК със лист от медикаменти, които ще могат да се предписват на заболели с Коронавирус ", уточни още той. Здравният министър отбелязa, че това се случва за пръв път в историята на НЗОК, тъй като до момента е финансирала домашно лекуване на хронични болести, а за пръв път ще финансира едно остро заболяване, каквото е Коронавирус.

" Лекарствата ще бъдат безвъзмездни и всички типове проучвания също ", сподели още министър Кацаров. " Отделно от това Министерство на здравеопазването по една своя стратегия за подкрепяне на лечебните заведения за Коронавирус, ще обезпечи на всчики новоразкрити Коронавирус зони, опция да получат безплатно инсталация на стойност до 50 хил лева ", разяснява още министърът.

Той отговори и на своите съперници, които го подлагат на критика, че стои без маска в пленарна зала. " Може да се занимаваме с всевъзможни нелепости. Сезирайте, който желаете ", съобщи още доктор Кацаров
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР