БГНЕС Кашкавал като гума, приготвен от заготовки, съдържащи технологични добавки и

...
БГНЕС
Кашкавал като гума, приготвен от заготовки, съдържащи технологични добавки и
Коментари Харесай

Предлагат ни кашкавал като гума, пълен с Е-та! Биолог: Истинският не може да е под 13 лева!

 БГНЕС " Кашкавал като гума, подготвен от заготовки, съдържащи софтуерни добавки и нишесте, пробутват някои от магазините “, заяви пред " Телеграф “ биологът доктор Сергей Иванов. " Това действително не е кашкавал в смисъла, който влагаме в тази дума, въпреки да го продават като подобен. Не дава отговор и на стандарта за този артикул и не е ясно дали съдържа мляко “, изясни той.

Готовите заготовки се внасят от чужбина. Те съдържат нишесте и софтуерни добавки, известни като Е-та. Накрая продуктът се продава по 10 лв. за кг, макар че цената на същинския кашкавал няма по какъв начин да падне под 13-15 лв., добавя д-р Сергей Иванов.

За първи път го засякохме преди към 3 година Но в този момент този артикул към този момент се предлага все по-масово, сподели още доктор Иванов. Същевременно сиренето с палма губи от ден на ден последователи.

Една от евентуалните аргументи за това е, че цената му пораства, защото нараства и главната суровина за изработката му – палмовото масло. Ако допреди няколко години нелоялната комерсиална процедура беше с палмата, в този момент тя е с водата, разяснява Сергей Иванов. Той напомни проучване на асоциация " Активни консуматори “, което откри до 78% наличие на вода в някои типове сирена при условие по Български държавен стандарт до 54%.

Има и междинни разновидности – така наречен " бързозрейки “ с към 60% вода. Справка в бюлетините на Държавната комисия по стокови тържища и борсите демонстрира, че имитацията на сирене с палмово масло нараства

В началото на 2020 година ментето е коствало 2,79 лв. за кило на едро, с цел да стигне в средата на предишния май 3,26 лева./кг. Цената продължава да пораства и все още е към този момент 3,60 лв. за кг.

В същото време наклонността е противоположна при същинското сирене и кашкавал – тяхната цена през последната година е леко надолу. Килограм сирене на едро се продава все още за 6,79 лв., сочи бюлетинът на ДКСБТ. В края на април предходната година цената му е била 6,95 лв.. Подобна е наклонността и при кашкавала. Средната му цена на кг на едро е паднала в последната година от 11,16 лв. на 10,87 лв..

От началото на пандемията се следи забавна наклонност – при всеки локдаун и затваряне на заведенията, цените на същинското сирене потеглят нагоре. Това разяснява шефът на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов. Според него това сочи, че в заведенията за публично хранене всеобщо се предлага артикул с растителни мазнини. Така, когато се затворят заведенията, тежестта на същинското сирене в търсенето се усилва, а палмата остава по рафтовете и складовете.

Хората трансформираха желанията си и търсят все по-качествени и български артикули, сподели още Владимир Иванов. Той счита също и че качеството на предлаганата стока също се е нараснало.

По думите му сирене сред 7 и 12 лв. в магазина е със противоречиво качество. А хубавото е над 12 лв. килото. Не е допустимо под тази цена да си покриеш разноските, налозите, пък да имаш и облага, уточни Иванов. Според него хубавото отлежало сирене може да излезе по-изгодно, в случай че на евтиното и воднисто му се махне водата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР