БГНЕС Де факто нямаме механизъм. Нямаме мисии, нямаме доклади – устни,

...
БГНЕС
Де факто нямаме механизъм. Нямаме мисии, нямаме доклади – устни,
Коментари Харесай

Захариева: Всъщност нямаме механизъм за сътрудничество, чакаме ЕК

 БГНЕС " Де факто нямаме механизъм. Нямаме задачи, нямаме отчети – устни, писмени или каквито да е било други. Ние не изпращаме информация. Европейската комисия би трябвало да завърши процедурата и да вземе официално решение ". Това съобщи вицепремиерът по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Министър Захариева взе присъединяване в петъчния парламентарен надзор, където отговори на въпрос на опозицията, с който от Българска социалистическа партия настояха да научат каква е повода Европейската комисия към момента да не е обявила публично отпадането на механизма за съдействие и оценка.

" Твърдо имам вяра, че стремежът на България към одобряване на върховенството на закона стартира доста преди основаването на Механизма за съдействие и оценка. Твърдо имам вяра, че този блян би трябвало да бъде приоритет на ръководството на страната, без значение дали съществува този механизъм или не. Реформите би трябвало да се вършат не поради Брюксел, Берлин, Хага или Париж, а поради българските жители. Не бива да бъде налаган единствено извън ", счита Захариева.

Според нея през годините редица държавни управления, разнообразни сформира на Народното събрание и представители на правосъдната власт са положили големи старания за промени в тази посока, което се правят оценка от отчетите на комисията.

" Положителната оценка на комисията беше доказана от Европейския парламент след извършени полемики в отрасловата комисия през декември 2019 година. Тогава ръководителят Дейвид Сасоли изпрати писмо до Европейска комисия в поддръжка на прекратяването. Съветът също изрази своето мнение, което се материализира в отчет на Финландското председателство ", напомни вицепремиерът Захариева и допусна, че този интервал е съвпаднал с началото на мандата на новата комисия, а обстановката към епидемията в допълнение е забавила формалното взимане на решение за отпадане на механизма.

" Това не трансформира упоритостта ни да продължим да изпълняваме плануваните спомагателни промени, които отиват оттатък индикаторите на самия Механизъм за съдействие и оценка ", увери Захариева, представена от  " БГНЕС ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР