БГНЕС > АрхивАко България си позволи да спре международния транспорт, това

...
БГНЕС
> АрхивАко България си позволи да спре международния транспорт, това
Коментари Харесай

Красимир Лалов: Опашка от 31 км по границите е срамно за страна от ЕС

 БГНЕС > Архив
Ако България си разреши да спре интернационалния превоз, това значи да се срине до 2-3 дни и да станат непредвидими последици, уточни той в предаването " Преди всички “ на стратегия " Хоризонт “.

Лалов благодари за оповестените през вчерашния ден ограничения от Националния действен щаб, свързани с ковид за сектора, само че уточни, че закъснялото решение е основало много неприятни страсти. 

Той посочи, че една от ограниченията е в случай че идва интернационален водач от чужбина и компанията е решила камионът му да не се товари, има прозорец или почива, тогава той си остава под карантина в къщи.

Другият вид е, когато водачът идва и разтовари и потегля, той просто няма проблеми на границите, с правните органи и закона, защото извършва отговорностите си.

Проблем са наличните коридори

Лалов увери, че компаниите са подсигурили водачите си с персонални защитни средства, които " и в Европа са налице, където камионите се позволяват единствено с маски, със съответното съоръжение “.

" Нашите камиони, 90 на 100, са оборудвани доста над изискванията… казусът не е в това. Проблемът са наличните коридори “, вметна Лалов пред БНР.

" През изтеклото време имахме хора, които стояха на словенско-унгарската граница и не бяха допускани да продължат… Към момента има хора, които изчакват да се образува ескорт, да тръгнат, нещата са доста бавни…Затова приветстваме тази видеосреща на министрите на превоза на Европейски Съюз “, сподели Лалов.

Опашки поради липса на буферни паркинги у нас

" Но желаеме да подчертаем, че на турската граница имаме проблем с 31 километра опашки, на " Дунав мост “ 1 и 2 мъчно се обработват камионите, опашките са огромни, на " Калотина “ и " Кулата “ е същото “.

" Крайно време е България да построи това, за което приказваме от 15 години – буферните паркинги по границите. Защото тези 31 км на " Капитан Андреево “ е смешно за европейска страна “, сподели Лалов.

Тези хора са по самата автомагистрала, нито имат от кое място и какво да купят, нито санитарни неща, сподели той и уточни, че сходни са изискванията и по другите съществени гранични пунктове

Според него такива паркинги и оборудването им, щяха да бъдат като превантивна мярка против ковид.

" А сега някакви странни субекти търгуват по колоната…, а с изключение на корона вируса има и куп други болести при неспазване на хигиена. Там няма вода да се измиеш… изобщо нещата са много, които основават проблеми “, сподели Лалов

Без запас от водачи

Той призна, че българските превозвачи на процедура не разполагат с запас от водачи, които да запълнят празнината, в случай че се стигне до карантина или заболяване.

" Наличието на водачи в България, както и в доста други страни от Европейски Съюз, е под нужния най-малко. Така че никой не може да се похвали, че има някакви запаси от 50-100 водача. Ние просто нямаме запаси т нито един водач “, сподели Лалов.

Както има лекари които отхвърлят, по този начин има и водачи, сподели той разяснявайки дестинации към страни с нараснал риск от Covid-19.

" Всичко опира до душeвност, до това дали осъзнаваш, че тази страна разчита на теб, тъй като нашата стопанска система е отворена и към 80% от това, което се вкарва и изкарва е на гуми, с камиони. Много от нашите водачи основават своята отговорност и ние им благодарим
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР