БГНЕС > АрхивНе бих казал, че се намираме в пика на

...
БГНЕС
> АрхивНе бих казал, че се намираме в пика на
Коментари Харесай

Известен у нас доцент прогнозира втора вълна на епидемията при застудяване

 БГНЕС > Архив
" Не бих споделил, че се намираме в пика на заболеваемостта от ковид. Той няма да наподобява като един връх, а ще бъде платообразен. Предполагам, че към края на април - началото на май ще настъпи този поврат в развиването на инфекцията ", добави той. 

Според него е допустимо да има втора вълна на COVID-19 при последващо захлаждане на времето през есента или зимата, само че той счита, че броят на болните ще спадне с повишението на температурите.

" В моя 30-годишен опит не съм видял респираторна зараза, която да се популяризира през летния сезон. Това са варицела, морбили, грип. Те циркулират през цялата година. Свиват се през лятото и се появяват зимата. Много сходен модел чакаме и с този - да изчезне май месец и дай боже да не се появява ", изясни доцент Попов.

" Ако се стигне до пик на болестта, по-късно ще има дълга опашка. Спадът на заболеваемостта не е една противоположна синусоида на качването. Ще слизаме много гладко до приключване на тази зараза. Епидемията, като опашка, ще се проточи доста по-дълго от 13 май ", счита началникът на катедра " Инфекциозни заболявания " във ВМА.

По думите му всички заболели над 75 години би трябвало да се лекуват в лечебни заведения. " Когато стартира епидемията в Ухан и аз си споделих за какво ще се затвори света от един грип. Сега, мога да кажа, че е извънредно тежко. Тежко е за хора със болести. Изяжда със зъби белия дроб ", каза той. 

Доц. Попов уточни, че защитните маски имат своята роля в предотвратяването на пандемията. Коронавирусът е респираторно заболяване, чието разпространяване могат да предотвратят освен маските, само че и дезинфекцията на повърхностите.

Той разяснява и до каква степен съответно е лекуването с хидроксихлорохин и изследванията на Щатите, които дефинират медикамента като неефикасен.

" Лечението на коронавирусните инфекции е сложно, ние натрупахме забележителен опит към тази зараза. Започнахме с първия вид на този антималариен препарат – хлорохинфосфат, който има доста повече странични резултати. След това включихме хидроксихлорохина. Наблюденията ни също са спорни. В ранните стадии на болестта, когато имаме индикации, че ще протече тежко, потреблението на хидроксихлорохин е доста удачно. В напредналите стадии, или когато болният постъпи късно за лекуване, мога да кажа, че съвсем няма резултат ", обясни доцент доктор Георги Попов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР