Безвредно пушене няма – опасни за белите дробове са дори

...
Безвредно пушене няма – опасни за белите дробове са дори
Коментари Харесай

Пулмолог: Безвредно пушене няма, опасни са дори електроните цигари

Безвредно пушене няма – рискови за белите дробове са даже електроните цигари. Това сподели пулмологът доктор София Ангелова в „ Тази заран “ във връзка Световния ден без цигарен пушек.

„ Консумацията на тютюн стартира да понижава в развитите страни, само че се появяват нови устройства. Тези блестящи и съвременни електронни цигари , който заливат пазарите, също не са безвредни. Мит е, че пушим безвредни устройства. Напротив – самостоятелните проучвания демонстрират, че те са тъкмо толкоз нездравословни, колкото са нездравословни и цигарите “, изясни тя.

В нея по-малко от 5% от възрастното население пуши

Д-р Ангелова изясни, че в един пълнител на електронна цигара се съдържа пропилен гликол и глицерин – субстанции, които се подлагат на термогенна деградация. В резултат на това се отделят рискови за организма субстанции .

„ Използването на тези устройства не води до отричане на цигарите. Когато се борим с тютюнопушенето, задачата е да премахнем този така наречен сукателен инстикт. При пушене, без значение от устройството, човек съхранява този инстикт. И когато огледа цигарата , този инстикт се включва автоматизирано. Или другояче казано - устройствата не оказват помощ в отказването на цигарите “, сподели още тя.

Ще бъдат раздавани и стартови комплекти за вейп

Специалистът изясни също по този начин, че при проучване на белите дробове на пациенти, пушещи електронни цигари, открива, че дишането им не се усъвършенства, а се утежнява. Тя напомни и едно проучване, в което се споделя, че „ евентуално след години в медицината ще се приказва все по-често за хронична обстроктивна белодробна болест (ХОББ), породена от модерните устройства за пушене “. Ето за какво посланието на СЗО е, че безвредно пушене няма, добави още тя.

„ Другият огромен проблем е така наречен пасивно пушене , когато човек седи в компанията на пушач. През 2009 година беше потвърдено, че в тютюневия пушек на една общоприета цигара има 8400 токсични субстанции “, сподели още пулмологът.

Според доктор Ангелова да спреш да пушиш значи да бъдеш свободен.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР