Безвредно пушене няма – опасни за белите дробове са дори

...
Безвредно пушене няма – опасни за белите дробове са дори
Коментари Харесай

Д-р София Ангелова: Безвредно пушене няма – опасни са дори електроните цигари

Безвредно пушене няма – рискови за белите дробове са даже електроните цигари. Това сподели пулмулогът доктор София Ангелова в предаването „ Тази заран “ във връзка Световния ден без цигарен пушек.

„ Консумацията на тютюн стартира да понижава в развитите страни, само че се появяват нови устройства. Тези блестящи и съвременни електронни цигари, който заливат пазарите, също не са безвредни. Мит е, че пушим безвредни устройства. Напротив – самостоятелните проучвания демонстрират, че те са тъкмо толкоз нездравословни, колкото са нездравословни и цигарите “, изясни тя.

Д-р Ангелова изясни, че в един пълнител на електронна цигара се съдържа пропилен гликол и глицерин – субстанции, които се подлагат на термогенна деградация. В резултат на това се отделят рискови за организма субстанции.

„ Използването на тези устройства не води до отричане на цигарите. Когато се борим с тютюнопушенето, задачата е да премахнем този така наречен сукателен инстикт. При пушене, без значение от устройството, човек съхранява този инстикт. И когато огледа цигарата, този инстикт се включва автоматизирано. Или другояче казано устройствата не оказват помощ в отказването на цигарите “, сподели още тя.

Специалистът изясни също по този начин, че при проучване на белите дробове на пациенти, пушещи електронни цигари, открива, че дишането им не се усъвършенства, а се утежнява. Тя напомни и едно проучване, в което се споделя, че „ евентуално след години в медицината ще се приказва все по-често за ХОББ, породена от модерните устройства за пушене “. Ето за какво посланието на СЗО е, че безвредно пушене няма, добави още тя.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР