Безвъзвратното унищожаване на данни от сторидж устройствата не е много

...
Безвъзвратното унищожаване на данни от сторидж устройствата не е много
Коментари Харесай

Начините за унищожаване на данни на HDD или SSD


Безвъзвратното заличаване на данни от сторидж устройствата не е доста лесна задача
(снимка: CC0 Public Domain)

Има доста способи за заличаване на информацията, съхранявана на устройства като твърди дискове (HDD) и все по-популярните в последно време полупроводникови дискове (SSD). Но не всички от тях дават гаранция, че данните не могат да бъдат възобновени.  

Унищожаване на данни от HDD

При твърдите дискове най-общо има два метода: заличаване на данни благодарение на софтуерни стратегии и заличаване на самото устройство.

В първия случай изборът на стратегия и методът за заличаване на данните зависи от операционната система. В Windows (започвайки с Vista) това става благодарение на командния ред и функционалността за форматиране. В Linux се употребява конзолната стратегия shred.

В по-ранните версии на Mac OS можете да употребявате или кошчето (от 10.4 до 10.10, като преместете всичко в кошчето и щракнете върху опцията „ Secure Empty Trash ” във Finder), или конзолната команда srm (до версия 10.11).

Сега в Mac OS можете да изтриете всичко посредством систематичната стратегия Disk Utility (щракнете върху „ Security Options ”, задайте броя на циклите за презапис) или посредством терминала (въведете rm -P /private/file.txt).

Ако не желаете да се занимавате със софтуерните способи за заличаване на данни, можете да се отървете от самия диск. Като цяло има три разновидността: термично заличаване (тоест изгаряне, само че в особено устройство), механично (със специфичен апарат), химическо (с помощта на киселини). Но сходни способи крият риск от контузии, скъпи са и лишават време.

Унищожаване на данни от SSD

SSD-тата са друг вид притежател, който е предпазен от механични въздействия и в доста връзки се оправя със дилемите по-добре от HDD във връзка с продуктивност и енергийна успеваемост.

Но при тях процесът на заличаване на файлове благодарение на софтуерни принадлежности е извънредно комплициран и нескончаем, заради организацията на съхранението, и това се отразява на продуктивността. За да позволи този проблем, се прибягва до елементарен трик: стига да има задоволително свободно място на SSD, новите файлове незабавно се записват на свободни страници, а събирането на „ боклука ” се отсрочва за времето, когато устройството не работи.

Ако приказваме за преимуществата на такива устройства при заличаване на данни, те са следните: Първо, изтритите данни (ако в действителност са били изтрити) не могат да бъдат възобновени. Второ, даже в случай че обирането на „ боклука ” не е приключено, неупълномощено лице няма да може да получи достъп до неизчистеното пространство по нормалния метод. И най-после, изтриването ще се прави, до момента в който SSD получава зареждане.

Тези устройства имат и минус: невероятно е да се управлява изчистването на „ боклука ” (тоест самото устройство автоматизирано ще избере времето и интензивността на почистването). Не би трябвало да разчитате на просто заличаване на сериозни данни посредством файловия управител на операционната система, а програмите-шредери за накъсване на фаейлове няма да оказват помощ по никакъв метод.

Но има излаз. В множеството случаи можете да изтриете за непрекъснато всичко от SSD посредством помощните принадлежности на производителите. Такава да вземем за пример Western Digital SSD Dashboard. Чрез тази помощна стратегия можете да изтриете всичко на несистемния диск. В случай на редовно SSD устройство, първо ще би трябвало да създадете USB флаш устройство за интервенцията посредством наличната алтернатива.

Процесът на заличаване може да отнеме доста време, според от размера на устройството. След привършване обаче ще бъдете 100% сигурни, че цялата сериозна информация е окончателно изтрита и не може да бъде възобновена.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР