Безусловният базов доход дава възможност обществото да отчете работата на

...
Безусловният базов доход дава възможност обществото да отчете работата на
Коментари Харесай

Финландия прекратява експеримента с безусловния базов доход

Безусловният базов приход дава опция обществото да регистрира работата на огромни групи хора, която другояче остава неплатена - да вземем за пример на майките и бабите

Още по тематиката
Сметката просто не излиза

В България въвеждането на базов приход без да се изключат съвсем всички други обществени системи наподобява фискално невероятно
3 фев 2017
Къде пробват безусловния базов приход

Моделът среща последователи на необикновени места и критици от целия политически набор, само че най-големият проблем е, че към този момент наподобява финансово непостижимо начинание
3 фев 2017
Пари за всички

Обещанията безусловният базов приход да реши голям брой обществени проблеми му печелят поддръжници, само че цената за това наподобява непостижима
3 фев 2017
Илон Мъск приканва за базов приход

Според милиардера въвеждането на обезпечен най-малко е належащо поради автоматизацията на работните процеси
8 ное 2016
Швейцария отхвърли заплащането на обезпечен приход

Почти 4 от всеки 5 гласоподаватели не одобриха концепцията
5 юни 2016
Почти Коледа във Финландия

Страната опитва с базов приход за всички, който да бъде опция на обществената система
11 дек 2015 Според анализатори безусловният базов приход би повишил неравенството в приходите и би нараснал нивото на бедността във Финландия от 11.4% на 14.1%. Финландското държавно управление реши да не продължава лимитираната стратегия с погашение на категоричен базов приход, която притегли доста интернационален интерес. Вместо това Хелзинки обмисля различни обществени схеми. Така първият държавен опит в Европа с използването на тази концепция завършва.

Експериментът

Идеята на абсолютно обезпечения приход е да увеличи сигурността на заетите, а безработните да нямат тласък да отхвърлят работа, защото даже и най-нископлатената претовареност ще стане атрактивна. Той дава опция обществото да регистрира работата на огромни групи хора, която другояче остава неплатена - да вземем за пример на майките и бабите.

" Ентусиазмът и желанието на държавното управление се изпаряват. То отхвърли спомагателното финансиране ", показва Оли Кангас, който е един от основателите на опита. Някои специалисти считат, че универсалният базов приход е метод безработните да бъдат насърчени да стартират краткотрайна работа. Аргументът им е, че това ще обезпечи обезпечена " избавителна мрежа " и ще помогне за справяне с несигурността, обвързвана с стопанската система на неофициалната претовареност, при която чиновниците нямат трудови контракти.

Поддръжниците на концепцията споделят, че главният приход би повишил подвижността на пазара на труда, защото хората ще разполагат с приход сред напускането на остарялата и започването на новата работа.

Програмата на Финландия започва през януари 2017 година и я трансформира в първата европейска страна, която тества категоричен базов приход. Участниците, общо 2000 души, са били определени на инцидентен принцип и получават сумата от 560 евро месечно. Проектът няма да бъде продължен след края на тази година, защото държавното управление преглежда други схеми за реформиране на финландската система за обществено обезпечаване.

" Малко съм отчаян, че държавното управление реши да не продължава плана ", споделя професор Кангас, откривател в института за обществено обезпечаване Kela. Той добавя, че държавното управление е отхвърлило настояването на Kela за спомагателни 40 до 70 млн. евро за финансиране на базовия приход за група работещи финландци вместо ограничение на опита единствено до 2000 безработни.

Друг откривател от Kela, Миска Симанайнен, показва: " Реформирането на системата за обществена сигурност е в политическия дневен ред, само че политиците разискват и доста други модели на обществена сигурност, а освен базовия приход. "

Причините

Когато Финландия започва опита, нивото на безработица възлизаше на 9.2% - по-високо в съпоставяне другите скандинавски страни. Това, както и сложността на финландската система за обществени помощи подхранват апелите за амбициозни промени в региона на обществената сигурност, в това число и програмата за безусловния базов приход.

" Основната цел е да се дадат тези 560 евро на тези хора без никакви условия. Те няма потребност да вършат каквото и да е. Но се надяваме, че това ще докара до това те да опитат да станат самонаети, да стартират бизнес или работа – на цялостен или повърхностен работен ден – и да се засилват, показва Симанайнен. Освен това желаеме да получим информация за това по какъв начин да развием и подновим нашата обществена система, защото институтът предлага към 40 типа разнообразни помощи. Това е прекомерно доста. Искаме да я хармонизираме и да понижим бюрокрацията към помощите и процесите около тях. "

Недостатъците

Съществуващите компенсации за безработица са толкоз високи, твърди финландското държавно управление, че безработните могат да изберат да не си намерят работа, защото рискуват да изгубят пари - колкото по-високи са вашите приходи, толкоз по-ниски са обществените ви хонорари, което опонира на концепцията на безусловния базов приход да подтиква хората да стартират работа.

През февруари Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) уточни, че универсална кредитна система като въведената във Англия би проработила по-добре, в сравнение с системата с базовия приход.

Изследването на Организацията за икономическо сътрудничество и раз откри, че данъкът върху приходите би трябвало да се увеличи с близо 30%, с цел да се финансира категоричен базов приход. Според организацията той ще увеличи неравенството в приходите и ще усили нивото на бедността във Финландия от 11.4% на 14.1%.

Въвеждането на повсеместен заем обаче може да сведе нивото на бедността до 9.7% и да понижи сложността на системата за обществени помощи. Друга опция за промяна, която се преглежда от финландските политици, е негативният налог върху прихода, сподели проф. Кангас. Съгласно тази скица лицата, чийто приход е понижен под избран предел, биха били освободени от налог върху приходите.

Предизвикателството е да се откри ефикасна от позиция на разноските система, която да подтиква хората да работят, само че това не способства за неравнопоставеността в приходите, споделя Тулиа Хакола-Ууситало от финландското министерство на финансите.

Какво споделят другите за главния приход? Някои милиардери и бизнесмени, в това число Илън Мъск и Марк Зукърбърг, се интересуват от концепцията за повсеместен главен приход, като признават, че несигурността на работните места е неизбежна в епохата на възходяща автоматизация.

Други опити

Един от най-успешните стартъп акселератори в Силициевата котловина, Y Combinator, провежда собствен опит за категоричен приход предходната година. Акселераторът избра 3000 души на инцидентен принцип в два американски щата, като 1000 от тях ще получават по 1000 $ месечно за три до пет години. Използването на средствата ще бъде деликатно следено, а разноските им ще бъдат съпоставени с тези на другата група от 2000 души, които ще получават по 50 $ месечен бонус.

Американският щат Аляска основава през 1976 Alaska Permanent Fund, който се финансира от приходите от петролните находища на територията му. Към края на 2016 година той ръководи 55 милиарда $, от които се разпределя дял на жителите на щата. Основната цел на фонда обаче не е справяне със обществени, а с демографски проблеми. Друга основна разлика е фактът, че дивидентът не се финансира от преразпределяне на налози, а от естествен запас, и че размерът на годишното заплащане не е закрепен и зависи от представянето на фонда.

През 2016 година швейцарските гласоподаватели отхвърлиха предлагането за въвеждане на обезпечен базов приход. Поддръжниците на концепцията са предложили месечен приход от 2500 швейцарски франка за възрастни и 625 швейцарски франка за всяко дете. Пълните резултати от пилотния план няма да бъдат обявени до края на 2019 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР