Безукорна прическа в стила на 60-те, елегантни дизайнерски дрехи, перли

...
Безукорна прическа в стила на 60-те, елегантни дизайнерски дрехи, перли
Коментари Харесай

Третият живот на Джаки Кенеди Онасис - страстта към книгите и живота

Безукорна прическа в стила на 60-те, елегантни дизайнерски облекла, перли и огромни слънчеви очила, които я крият от света, – Джаки О., тогавашната Първа дама, вдовицата на Джон Ф. Кенеди, а по-късно и на милиардера Аристотел Онасис. Сетим ли се за нея, надали си мислим за елементарна, междинна на възраст жена, която работи в някакво бюро, прави фотокопия, чака пред кабинета на шефа или седи на пода, подрежда фотоси за фотоалбуми и пуши цигари. Точно такова обаче е третото деяние от живота ѝ – Джаки, навлязла в 40-та си година, работи близо две десетилетия като помощник в издателство. И както наподобява, таман тази част от живота ѝ е донесла най-голямо задоволство.

" Тя не работеше, с цел да има някаква работа. Работеше, тъй като обичаше точно тази работа, цялата ѝ страст беше в книгите, " споделя някогашният ѝ колега Брус Трейси.
 Проклятията над най-известните семейства по света  Проклятията над най-известните семейства по света  Проклятията над най-известните семейства по света  Проклятията над най-известните семейства по света
За пристрастеността ѝ към книгите описват две биографии, излезли наскоро в Съединени американски щати, разкриват .

Всеизвестна и никому непозната

Никой не е стоял в ослепителната светлина на прожектора така постоянно, както нея и никой, привлякал така мощно вниманието на обществото, не е успявал по-умело от нея да скрие себе си от погледа на същото това общество. Жаклин Кенеди Онасис е мистерия, която остава забулена и след гибелта ѝ, въпреки да има не малко опити – било в книги, било във фотоалбуми – тази мистерия да бъде разкрита.

Сега обаче на неяснотите се поставя край, дава обещание биографът Уилям Кун. В „ Reading Jackie “ ( “Четящата Джаки ” ) той разкрива тайните ѝ, търсейки ключа към нейния вътрешен свят в над стотина извънредно разнообразни книги, за чието издаване тя спомага на първо време като редактор във Viking Press, а по-късно и в Doubleday. Какво значи да вземем за пример фактът, че поддържа разкритията на авторката Барбара Чейз-Рибуд за Сали Хемингс, робиня и загадка държанка на Томас Джеферсън? Дали вдовицата на президента Кенеди не е съзряла в нея духовна родственица, сестра по орис, която е търсила себе си в сянката на държавника? Издателската ѝ кариера красноречиво приказва за нейната персона, тъй като таман книгите са нейният персонален избор, написа биографът.

При всички лица, с които влиза в историята – на жена, налагаща звук в модата, на мощна, владееща тъгата си вдовица, на насърчителка на културата и пазителка на историческото завещание, - Джаки е на първо място и най-много четец, обобщава Кун. В доказателство той напомня на първо време историята за плахото момиче, което прекарва часове наред с обичаните си книги, след това за младата жена, майка и брачна половинка, употребяваща всеки свободен момент, с цел да чете.

 Getty/Gulliver

Списъкът

Книгите сочат какво вълнува Джаки, в какво тя има вяра и какви хрумвания я движат, оповестява биографът. Само че таман за вълненията и вярванията узнаваме не доста повече, в сравнение с ни споделя самото изказване. Удивително е, съгласно Кун, че за разлика от дамите от нейното потомство, приели ролята на положителни съпруги и положителни майки, Джаки усвоява в по-късен миг тази на самостоятелната, работеща жена. Списъкът от книги, в публикуването на които тя взе участие, е величествен и включва издания върху история на изкуството, европейска и американска история, мода и вяра, фотоалбуми, книги за деца. “Нейната автобиография в книги ” гласи нескромното подзаглавие на „ Reading Jackie “.

Това може да придизвика единствено усмивка у Грег Лоурънс, създател на мемоарната биография „ Jackie as Editor “ ( “Джаки като редактор ”). Той също ни разрешава да разлистим страници от литературния живот на иконата и освен това не пропуща да каже, че има преимуществото освен да я познава, а и да е работил с нея върху най-малко три книги. Едната от тях е бестселърът „ Dancing on My Grave “, чиито създатели са балерината Челси Къркленд и брачният партньор ѝ Грег Лоурънс. Джаки била разтърсена от историята, разказана в книгата, дори се просълзила и споделила: Искам тази книга да бъде издадена! – спомня си биографът Лоурънс. 

Джаки воюваше за нас, поддържаше ни с всичко. Възхищавах ѝ се за това, тя воюваше за своите книги, добавя той.

Цигарен пушек и сандвичи

Уилям Кун, на собствен ред, твърди, че работната атмосфера сред Джаки и Лоурънс била натегната. Нещо, което не ни интересува кой знае какъв брой. Онова, което желаеме да знаем, е по-скоро каква персона е била Джаки и за какво по това време е решила да работи против някакви си 200 $ седмична заплата, а и да се надборва с сътрудници и писатели с прекомерно разнообразни качества и сан. Отговорите на двамата биографи не стигат по-далеч от и без друго очевидното. За психическо предусещане и опит да се улови загадката на характера мъчно може да се приказва.

Научаваме по-скоро елементи като този, че мнозина от сътрудниците на Джаки били удивени какъв брой бързо тя се отърсила от претенциозните обноски на звезда, по какъв начин нагъвала сандвичи на писалището си, нервничела пред кабинета на шефа, персонално посрещала посетителите в издателството и сама уреждала всичките си телефонни диалози. Макар постоянно общителна към създателите, можела да бъде също доста настойчива, неотстъпчива, упорита, когато желала да наложи мнението си.

И двамата биографи – единият въз основа на архивни документи и диалози със очевидци на времето, другият частично въз основа и на персонален опит – съумяват да поднесат, в случай че не друго, то най-малко анекдотични случки. Как почнал първият работен ден на Джаки и по какъв начин по този мотив на тротоара се събрал половин Ню Йорк, по какъв начин на всичко от горната страна имало бомбени закани и предрешени публицисти. Как тя се задоволила със напълно дребен кабинет, по какъв начин от косата ѝ – в духа на времето – се разнасял аромат на цигари и по какъв начин на някакво публицистично съвещание апропо и напълно доброволно споделила: “Знаете ли, известно време живях в Гърция. ”

Любов и догадки

Никому, в това число на биографите, не излиза наяве за какво Жаклин Кенеди Онасис е изпитала ентусиазъм да работи. Дали тъй като след живота си с Аристотел Онасис просто не е знаела с какво да се захване? Или пък тъй като двама другари, именитият кореспондент Джими Бреслин и персоналната секретарка на Джаки в Белия дом Летисия Балдридж в някакъв миг ѝ припомнят, че обича книгите? Ясна и недвусмислена, най-малко съгласно двете биографии, е само литературната обич на Джаки. За света зад тази обич можем единствено да се догаждаме.

По време на издателската си кариера Джаки убеждава Карли Саймън да напише детска книга, работи с Майкъл Джексън върху автобиографията му „ Moonwalk “ (1988). От скъпи coffee table books се трансферира към романите на Нобеловия лауреат Нагиб Махфуз, който притегля като създател, също както и известния специалист в региона на митологията Джоузеф Кембъл. С него издава известната книга „ The Power of Myth “.
 Величествена ода за женствеността и щастието - La Vie est Belle Iris Absolu Edna предлага Величествена ода за женствеността и щастието - La Vie est Belle Iris Absolu
Само че гъстата мрежа от легенди, която продължава да се стеле към безукорно елегантната жена с усет към шикозни слънчеви очила, не съумяват да разплетат нито Кун, нито Лоурънс. Техните разкази, изпълнени с “може би ”, “кой знае ” и “вероятно ”, в най-хубавия случай прибавят още няколко нюанса към легендата. Това явно е неизбежно при Жаклин Кенеди Онасис, задържала се в издателския отрасъл по-дълго, в сравнение с във всичките си блестящи функции на Първа дама и милиардерска брачна половинка, взети дружно. И двете биографии просто не ни разрешават да се отървем от клишето за това какъв брой многозначително се усмихва Джаки и по какъв начин излъчва нещо, което никой не е в положение да разгадае, - и таман с това остава в загатна.

Най-добри другари

През 1994 година Джаки заболява от лимфома. Химиотерапията не съумява да ѝ помогне. Умира на 19 май същата годин а. На идващия ден синът ѝ, Джон Кенеди младши споделя пред събралите се публицисти, че майка му е умряла, заобиколена от приятелите, фамилията, книгите, нещата и хората, които е обичала.

Грег Лоурънс, един от многото създатели, с които тя е работила, преразказва показателна преживелица, предадена му от издателя Джо Армстронг, посетил Джаки година преди гибелта ѝ. 

" Спомням си, че стаята ѝ беше отрупана с книги и Джаки сподели: " Това са другите ми най-хубави другари. " – споделил Армстронг.
 Проклятията над най-известните семейства по света  Проклятията над най-известните семейства по света  Проклятията над най-известните семейства по света  Проклятията над най-известните семейства по света
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР