Безтегловността може да бъде вредна за хората - това е

...
Безтегловността може да бъде вредна за хората - това е
Коментари Харесай

Пет дни във ваната: как в Русия изследват ефектите от безтегловността върху хората

Безтегловността може да бъде нездравословна за хората - това е известно още от първите полети в космоса. За да се преборят с нездравословното им въздействие, учените би трябвало да вършат опити на земята, като симулират изискванията в космоса с каквото имат на разположение. Ето една история за това по какъв начин се оправят със задачата.

Александър Хохлов прекарва пет дни във вана. Заради науката. Това обаче не е елементарна домашна вана. Тя се назовава " изсъхнало потапяне " и в нея човек живее съвсем в условия на микрогравитация.

Пластмасова обвивка обгръща тялото на Александър от всички страни. Само главата и ръцете са открити. Кожата е предпазена от елементарен чаршаф, който се сменя всеки ден. Александър е облечен единствено с чорапи, гащета и фланелка. Той наподобява спокоен и като че ли му е комфортно, когато приказваме: " Първите часове без гравитация ми се сториха лесни. Температурата на водата беше приятна - 31 градуса по Целзий. Само че през първата нощ към този момент почувствах, че да се лежи във вана пет дни ще е сложна работа. Обикновено космонавтите и участващите в тестванията изпитват болежка в гърба. Имах шанса да не усещам болежка, само че, несъмнено, гръбнакът ми се издължи и аз пораснах с 3 сантиметра ".

Александър бива подложен на медицински прегледи съвсем на всеки час и употребява електромиостимулатор (за стимулиране на мускулите) три часа. Въздействието на този апарат се усеща като ритмично пляскане/изтръпване на бедрата и гърдите. Нискочестотната електромиостимулация се употребява за компенсиране на нездравословните резултати от безтегловността върху космонавтите. Освен това тя е потребна и за възрастни и заболели хора с лимитирана пъргавина.

" Отрицателното влияние от безтегловността върху моя организъм е реакцията на стомаха ми (газове - отичане на корема и нараснало формиране на газове в червата) ", изяснява Хохлов. " Освен това можете да имате и нарушавания на съня. Първата нощ спах единствено два часа. На петия ден обаче се усещах ужасно като резултат от еуфорията, че опитът е приключен, а тялото ми се е приспособило към изискванията на безтегловност ".

Безтегловността е нездравословна

Институтът за проучване на биомедицински проблеми, където се организира този опит, е учреден през 1965 година от именитите Сергей Корольов и Мстислав Келдиш за биомедицинска поддръжка на пилотирани галактически полети. Това е мястото, където експерти от разнообразни сфери - от физиологията до логиката на психиката - работят дружно, с цел да намерят рецептата за безвреден, здравословен и комфортен живот на индивида на галактическа станция.

Едно от най-големите чудеса на космоса е безтегловността. През 1970 година двама руски космонавти (Севастиянов и Николаев) прекарват в галактически транспортен съд 17 дни в рекорден полет (без съединяване с орбитална станция). Макар да са работили доста по програмата за полети, от самото начало те просто са се носели в безтегловност, без физическа интензивност.

След като космонавтите се завръщат на Земята, те не могат да се движат независимо и са приети в болница в неприятно положение. Диагнозата - сериозна мускулна недоразвитост и отрицателни реакции на сърдечно-съдовата система вследствие на хиподинамия и хипокинезия. Оттогава лекарите назовават болестта с името на един от космонавтите - " Ефектът на Николаев ".

След този случай галактическите лекари-изследователи на Института по проучване на биомедицински проблеми получават задачата да симулират безтегловност на земята и да разработят средства за попречване на нежеланите й резултати.

Изучаване на микрогравитацията

Микрогравитацията е главният проблем за здравето при дългите галактически полети, а на земята има три метода за преструване на безтегловност. Първо - същинска безтегловност, когато летите в аероплан по параболична траектория, само че тя трае единствено 20-22 секунди.

Второ - антиортостатична хипокинезия: субектът лежи с главата надолу на особено легло с ъгъл на надолнище от -6 градуса до -30 градуса. Подобен способ дава опция да се изследва резултатът на симулираната безтегловност основно върху кръвоносната и лимфната система. Тя влияе и на мускулно-скелетната система, само че постепенно, няколко седмици, или даже няколко месеца.

Трето - " сухото потапяне ", когато участващият в опита се слага в специфична вана, и е защитен от пластмасова обвивка, с цел да се предотврати контакт с водата. В този случай въздействието на " безтегловността " върху тялото наподобява доста по-бързо и се усеща приблизително за 3-5 дни. Този модел обезпечава главните фактори, влияещи върху положението на космонавтите в безтегловност: физическа изнемощялост, преразпределение на течности и липса на натоварване при вървене.

Моделните опити със " изсъхнало потапяне " дават опция да се открият аргументите за " резултата на Николаев ", както и методите за предварителна защита. Решението са машините за извършения (бягаща пътечка, велоергометър, повдигане на тежести или апарат за трениране на мускулите), които оказват помощ да се предотврати мускулната недоразвитост в пространството. Космонавтите упражняват няколко часа всеки ден, с цел да могат да вървят, когато се завърнат на земята.

Ползата от проучванията със " изсъхнало потапяне " е явна освен за полетите с галактически полети, само че и за подкрепяне на хората, които се нуждаят от това на земята. По-късно тази година институтът възнамерява да тества 21 дни в " изсъхнало потапяне " и Александър може да се върне, с цел да симулира още веднъж галактически полет.

Източник: rbth.com / фотография: Олег Волошин/ИМБП

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР