Безспорно най-голямото събитие на 2023-та във Варна е драматичната смяна

...
Безспорно най-голямото събитие на 2023-та във Варна е драматичната смяна
Коментари Харесай

Годината на Варна през погледа на Дарик

Безспорно най-голямото събитие на 2023-та във Варна е трагичната промяна на локалната власт, случила се през ноември, само че почнала много преди този момент.

Всъщност политическата година във Варна мина под знака на фрапантен конфронтация сред другояче съдружните сътрудници на национално равнище.

В началото на април България избра следващия парламент, към този момент финален. Във Варна ГЕРБ записва един от най-хубавите си резултати в страната, само че остави горчив усет даже и измежду своите симпатизанти.

Вече никой не можеше да спре настойчиво тиражираните клюки за нейния обществен и финансов настойник Данаил Славов, по прякор Дънката -бизнесмен и строителен бизнесмен, както и за неговото въздействие над локалната власт и над кмета на Варна Иван Портних.

Всъщност, тъкмо Славов стана „ невидимият “ кмет на Варна в съзнанието на много хора, въпреки и различен да носеше това название – не напълно заслужено. И защото малко на брой са виждали Дънката на обществени места, а митове най-лесно се раждат към хората в сенките, слуховете растяха лавинообразно. Колко от тях са правилни – можем единствено да допускаме.

И започнаха ремонтите... Повсеместни и безкрайни. Иначе нужни и планувани. Но закъснели.

А на този декор течаха други, личностни борби – за ресторантски шатри, за курортни бараки, за коли в Морската градина, за контракти и назначения, за уволнения.

Главният проектант на Варна Виктор Бузев беше изненадващо отхвърлен от служба през април, малко след парламентарните избори с претекст

Впоследствие обаче стана ясна същинската причина – Бузев е издал позволения за бараките в курорта „ Златни пясъци ”, както и за шатрите до ресторант „ Хоризонт ” в Морската градина – все тръни в очите на Портних.

Точно към тях обаче бяха издигнати и двете предизборни акции на ГЕРБ-Варна. На парламентарните избори се говореше най-вече против бараките на Златни пясъци, обслужвани най-много от последователи на Демократична България, а на локалните – против шатрите до ресторанта на фамилия Коцеви, за които занапред следва да разберем дали ще бъдат отстранени. Или пък съдът ще реши друго.

Кампанията за локалните избори стартира с изненада. Появи се нова групировка на варненския политически хоризонт – Варненският бизнес си потърси опция за ръководство на града и се сплоти в коалиция „ Алтернативата на жителите “.

Първоначално всички подценяваха новата групировка, само че в действителност тя се оказа с значима роля за промяната на властта.

Благодарение точно на нейното въздействие кабинетът на варненския кмет се снабди с нов жител – Благомир Коцев.

А в кабинета на ръководителя на Общинския съвет стои варненският бизнес в лицето на Христо Димитров, притежател на една от най-големите строителни компании в страната.

И в случай че в народен мащаб поддръжката за ПП-ДБ спада, само че ръководството им е устойчиво поради не-коалиционните сътрудници от ГЕРБ, във Варна властта към този момент е в ръцете навръх Политическа партия, а не-коалиционните им сътрудници са Алтернативата, Българска социалистическа партия и даже Възраждане, а ГЕРБ са в изолираност и в идващите 4 години ще бъдат локалната съпротива.

Няма да се връщаме в детайли на локалните избори, въпреки всичко бяха прекомерно скоро.

ГЕРБ-Варна в действителност има учредения да претендира и за авторство на доста от плановете, които следва да бъдат изпълнени или приключени, както и за част от заслугите за тези средства.

В края на 2023-та година е към момента прекомерно рано за ласкави оценки на Багомир Коцев и ПП-ДБ, както и за цялостно отричане на ръководството на Варна от 2013-та насам.

Защото Варна е все по този начин красива. Такава ще бъде и при този кмет. Един град до морето, който постоянно е бил и ще бъде прелестно място за живеене, макар внушенията от последните години.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР