Безспорно най-голямата мистерия на Великденските острови са каменните статуи, наречени

...
Безспорно най-голямата мистерия на Великденските острови са каменните статуи, наречени
Коментари Харесай

Как се мести 900-килограмова скулптура само с пръст (ВИДЕО)

Безспорно най-голямата тайнственост на Великденските острови са каменните скулптури, наречени моаи. Как са преместени от единия завършек на острова до другия, без помощта на съвременни подемни технологии? Местните обяснили, че каменните скулптури се придвижили сами и колкото и неуместно да звучи това, малко хитра физика демонстрира, че е допустимо.

Студенти от Масачузетския софтуерен институт (МТИ) са показали по какъв начин солидни обекти могат да бъдат местени без съвсем никакво изпитание. Мегалитът Макнели, повдигнат пред входа на института, тежи малко над 900 кг и макар, че не може да се съпоставя с 82-тонният моаи „ Паро “, фактът, че може да бъде локален единствено посредством бутане с пръст е необикновено достижение.

Каменните скулптури на Великденските острови и мегалитът на МТИ са проектирани по този начин, че да се търкалят и поклащат посредством деликатно изчислени придвижвания. Докато центърът на тежестта е на вярното място, би трябвало да се местят с относителна лекост по отношение на тежестта им.

Може би преди към 1000 години моаите са местени тъкмо по този метод. „ По метод, сходен на местенето на ледник в избрана позиция, моаите са дърпани с въжета напред обратно. Това преоткриване дава нов смисъл на изказванията, че моаите са ходили независимо “, написа в уеб страницата на МТИ.

Поставянето на мегалита в действителност не е било част от образователната стратегия.  По-рано тази година родителите на основната асистентка Кари Лии Макнели починали при пожар и студентите решили да повдигнат каменната скулптура в тяхна чест. Обикновено, мегалитите се слагат в чест на починалите предшественици, по тази причина планът се явява по едно и също време хубав жест на респект и хитра проява на античните архитектурни достижения.

Mental Floss

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР