Безследно е изчезнал хакерът Теодор Илиев, който използва за псевдоним

...
Безследно е изчезнал хакерът Теодор Илиев, който използва за псевдоним
Коментари Харесай

Хакерът Емил Кюлев изчезна безследно, след като го пуснаха на свобода

Безследно е липсващ хакерът Теодор Илиев, който употребява за псевдоним името на убития банкер Емил Кюлев за пробив в системите с бази данни на застрахователната компания „ Лев Инс “, няколко държавни институции и банки.

След като Апелативния съд в София го освободи на 9 юли т.г. с най-леката мярка „ подписка “, той е станал неоткриваем.

 

21-годишният компютърен талант е опразнил жилището си в столичния квартал „ Света троица “ и е липсващ от столицата още в деня, в който е бил пуснат на независимост, а дружно с него е офейкала и приятелката му Никол Попова, в чието жилище Кюлев също е обитавал. Предположенията на криминалистите са, че Теодор се е укрил с гаджето си в провинцията или в чужбина, само че не от държавното обвиняване, а опасявайки се от възмездие на потърпевши от хакерската му активност.

 

Според човек от прокуратурата, приелият псевдонима Емил Кюлев виртуален нарушител е съумял да прибере над 1 милион лв. посредством рекет над няколко компании, чиито сървъри хакнал и източил или блокирал, като заплащанията към него се правили посредством криптовалути. „ Някои от потърпевшите от активността му са представители на сенчестия бизнес и Теодор може би се притеснява за здравето и живота си. Възможно е да се е покрил за известно време и в чужбина, въпреки интернационалният му паспорт да е лишен по искане на прокуратурата. Той обаче има авторитетен настойник зад тила си, който може да го изкара незаконно от страната “, разяснява осведомен с следствието против 21-годишния надарен юноша.

Неофициално се твърди, че опасенията на Емил Кюлев са свързани с мутри от обкръжението на убития предишното лято мафиот Алексей Петров, апетитен приживе като неофициален притежател на „ Лев Инс “. Миналата пролет застрахователното сдружение стана обект на мощна хакерска офанзива, откакто хакерът Кюлев разпрати до медиите крадена база с персонални данни на 2,2 млн. български жители.

 

Информационният масив, съдържащ имена, ЕГН, номера на персонални карти и адреси на някогашни и сегашни клиенти на застрахователната компания „ Лев Инс “, сътвори големи проблеми на Алексей Петров и сътрудниците му, и съгласно мнозина е осуетило назначението на някогашния командос за шеф на ДАНС.

Само с помощта на подмолното въздействие на Трактора държавната Комисия за отбрана на персонални данни (КЗЛД) си затвори очите за хакерския пробив и не наложи санкция на „ Лев Инс " в размер на 5% от приходите на сдружението за това, че е позволило пробив в системата си за сигурност.

 

Разправят, че незабавно след публикуването на личите данни на милиони българи, източени от „ Лев Инс “, Теодор Илиев се скрил в Белград, откакто научил, че Алексей Петров дава премия от 100 000 евро за главата му.

 

Според една от версиите, които се популяризират импровизирано, приелият псевдонима Емил Кюлев компютърен нарушител е бил прикрит в столицата на прилежаща Сърбия от доближени до хазартния необут Васил Божков. Към днешна дата Черепа е обвинен като гарант на несполучливия атентат с гранатомети против Алексей Петров, осъществен от украинци през есента на 2015 г. 

 

Теодор Илиев се укривал в Белград няколко месеца и се прибрал в София едвам след изтезанието на Трактора, който бе премахнат на 16 август м.г. от наемен палач о време на планинска разходка на Витоша. Въпреки, че Алексей Петров към този момент не е измежду живите, доближени до него силоваци също издирвали интензивно кой се крие зад псевдонима Кюлев, а след скорошния арест на 21-годишния хакер и осветяването му младежът изпитвал съществени опасения за своята сигурност. Теодор вярвал, че съзнателно е задържан без доказателства, с цел да бъде разкрита самоличността му и мръсната работа да свършат потърпевши от хакерската му активност представители на ъндърграунда.

 

21-годишният юноша беше задържан в края на месец юни при взаимна акция на следователи от отдел „ Киберпрестъпления “ към Националната следствена работа и ГДБОП, а от прокуратурата оповестиха, че в границите на полицейската интервенция са осъществени претърсвания в над 20 адреса в цялата страна, като е конфискувана и компютърна техника, в това число и персоналния преносим компютър на Емил Кюлев, който задържания опитал да унищожи, изхвърляйки го през терасата. Само седмица след задържането си обаче Теодор Илиев беше пуснат от Софийския апелативен съд с най-леката мярка „ подписка “, а председателката на съдийския състав Галя Георгиева нахока прокурора Борислав Владимиров, че компютърни закононарушения не се потвърждават със очевидци, а единствено и само с експертизи. Запознати с следствието споделят, че киберченгетата към момента не могат да отключат преносимия компютър на Теодор с цел да потвърдят, че точно той се крие зад псевдонима Кюлев.

 

Иначе съгласно държавното обвиняване от 2020 година насам, когато към момента е бил малолетен, Теодор Илиев е източил базите данни на 35 частни компании и държавни институции, като в множеството случаи е рекетирал потърпевшите за крупни суми, с цел да не разгласява в интернет добитите от него посредством пробив в системите масиви.

 

Смята се, че Теодор Илиев и негови другари стоят зад появилия се през есента на 2020 година уебсайт с абонамент за търсачка за крадени персонални данни, която беше наречена „ Държавна организация по цифрово успокоение “. В  базата имаше персонални данни от системите на Народното събрание, прокуратурата, Софийския областен съд, „ Български пощи ”, Министерство на вътрешните работи и други частни компании и институции. Всяка от тях беше предлагана за обмен на цени от 2000. лева до 450 000 лева

 

Сред жертвите на Емил Кюлев е и проверяващата журналистка Генка Шикерова, която става обект на изнудване, откакто се захваща с следствие на теч на база данни от компанията „ Сирма Груп ”, също посочена като неофициална благосъстоятелност на Алексей Петров.

 

„ Свързах се този, който се показва с този псевдоним, през 2021 година Поводът беше хакването въз основата данни на „ Сирма ”. От кореспонденцията стана ясно, че той ги изнудва и желае пари. А за какво данните не са били задоволително предпазени, е различен въпрос. Реших, че няма да давам публичност на това, тъй като става въпрос за рекетьор. А той това искаше – известност. Редовно получавах на мейла информация какво е хакнал, какъв брой пари желае и така нататък Една заран се случи нещо друго – получих известие на телефона си, който не съм му давала. Пусна ми моите данни – телефон, адрес, кола и оферта за „ новия му план “. Денят беше събота – преди балотажа за изборите за президент (2021 година - бел.ред.). Като доказателство какъв брой е сериозен получих и данните (телефони, адрес и коли) на няколко известни мъже в страната ”, описа изумената Генка Шикерова след ареста на Теодор Илиев.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР