Безработните без квалификация са 52% от всички регистрирани безработни през

...
Безработните без квалификация са 52% от всички регистрирани безработни през
Коментари Харесай

Повече от половината от безработните у нас нямат никаква квалификация

" Безработните без подготовка са 52% от всички регистрирани безработни през актуалната година. Когато имаме пренасищане на пазара на труда с образовани хора, тези, които не са образовани, изпадат от пазара на труда. Той ги изхвърля. Всеки шеф избира който наеме, да може да чете инструкциите, които ще му бъдат дадени в ръце, а не някой да му ги чете ". Това съобщи основният специалист от пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова по БНР.

Регистрираните безработни в страната са малко над 224 000 души по данни на Агенцията по заетостта все още.

От общественото министерство регистрират, че към 22-ри декември посредством мярката 60/40, за поддръжка на бизнеса от следствията от ковид, са непокътнати близо 250 000 работни места в 11 000 предприятия.

" Икономическата криза, провокирана от пандемията през 2020 година оказа мощно влияние върху пазара на труда и позитивната наклонност както в заетостта, по този начин и в безработицата за последните шест години, бе преобърната както в Европейския съюз, по този начин и в България. Най-силно наранени се оказаха групите хора, които са без подготовка и обучение, и въпреки това тези, които са били ангажирани във краткотрайна претовареност, в сезонна претовареност ", разяснява още тя.

До момента пик на безработицата беше регистриран през май, когато записаните в Бюрата по труда надвишиха 295 000 души.

Очакванията на Агенцията по заетостта са средногодишният брой на записаните при сюжет за бързо възобновяване на секторите " Хотелиерство и ресторантьорство " и " Преработваща индустрия " да е 253 000 души, а  при положение, че това не се случи, се чака броят им да нарасне до 274 000 души.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР