Безработни ще бъдат обучавани в Българо-германския център в Смолян като

...
Безработни ще бъдат обучавани в Българо-германския център в Смолян като
Коментари Харесай

Обучават безработни според нуждите на туризма

Безработни ще бъдат обучавани в Българо-германския център в Смолян като фрагменти за туризма по пилотен план на Министерството на туризма. Това разгласи в Чепеларе заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. По съглашение с МТСП оттук насетне в Агенцията по заетостта ще се получават поръчки на работодателите за потребността им от фрагменти. Пилотният план планува записаните безработни да бъдат обучавани в поделенията в Царево и Смолян на Българо-германския център за професионално образование.

На инициирана от министерството намира се събраха в навечерието на зимния сезон бизнесът, локалната власт и представителите на сектора от района. Георгиева съобщи, че растежът от началото на годината досега при задграничните туристи е 31% по отношение на същия интервал на 2015 година Близо 8 милиона са туристическите визити на чужденци за интервала януари - септември т.г., което е 5.5% повече по отношение на същия интервал на предходната година. Ръстът в приходите от интернационален туризъм за същия интервал са 3 милиарда и 200 млн. евро, и се регистрира 7% растеж по отношение на м. година

" Последната зима бе най-успешната от влизането на България в Европейски Съюз по броя визити на непознати туристи. През последния зимен сезон визитите на чужденци са над 1 млн. и 6000 души с растеж от 12% по отношение на предходния зимен сезон. По данни на Българска народна банка приходите от интернационален туризъм за зимния сезон 2017/2018 възлизат на близо 540 млн. евро, с растеж от 11.4% по отношение на предходния сезон. През последната зима пътуванията на българи са към 1 млн. Очакваме приближаващата зима да надгради тези резултати. Прогнозите са за най-малко 5% общо нарастване на туристите по отношение на предишния зимен сезон ", сподели Георгиева. Тя разгласи, че в курорта Пампорово -Чепеларе от януари до септември т.г. са пренощували близо 110 000 туристи, с нарастване на 9.1% по отношение на година по-рано.

" Броят на нощувките надвишава 349 000, достигайки растеж от 14%, а приходите от тях за над 15 млн. лева за 9 месеца, отчитайки растеж от над 24.6 %, което е белег за това, че зона Пампорово - Чепеларе работи за това курортът да бъде предлаган през другите месеци отвън зимата ", сподели Георгиева.

Очакванията за зимата са за засилен интерес от българските гости, които в последните години са над 65% от всички туристи в курортния комплекс. Прогнозите са за и засилен интерес, съгласно ранните записвания, на туристи от Ирландия, Гърция, Сърбия, Румъния, Израел и Македония.
Кметът на Чепеларе Славка Чакърова настоя за по-голяма дотация за зимно разчистване, като опесъчаването в курорта се размени с химически средства.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР