Безработицата в страната е стигнала дъното, най-ниското възможно ниво. От

...
Безработицата в страната е стигнала дъното, най-ниското възможно ниво. От
Коментари Харесай

Много от безработните са трайно неактивни

Безработицата в страната е стигнала дъното, най-ниското допустимо равнище. От друга страна, 140-160 хиляди индивида, които са безработни, не дават отговор на потребностите на пазара на труда. Това заяви Георги Първанов, член на УС на Българската конфедерация по заетостта, в студиото на " България заран ".

" Една огромна част от безработните са трайно неактивни, само че като цяло не са тези хора, които търси пазарът и тези специалности. Няма придвижване в вярна посока на пазара на труда. Нужна е свежа кръв ", обясни Първанов за Bulgaria ON AIR.

По негови думи е належащо да се върнат повече българи от чужбина и да се внасят фрагменти от трети страни, защото този импорт е бил стеснен в пъти през предходната година.

" В сегашната обстановка, за похлупак на всичко, следим и спад на търсенето. Безработицата е ниска, а работодатели търсят доста по-малко личен състав. Особено осезателен е спадът в аутсорсинг и IT бранша. Някои приказват даже за 40% спад на позициите, което е доста огромен %. Това основава една обстановка на пазара на труда, каквато не сме виждали, от която единственото излизане е със свежа кръв ", означи специалистът.

Първанов разясни, че няма избран вид хора и построен профил на трайно безработните. Към момента от ден на ден се търсят хора със приблизително или приблизително техническо обучение.

" Там е големият дефицит. Много огромно търсене има на всевъзможни типове техници, инженерни фрагменти в медицината. Асансьорни техници е трагичен образец. Има специалности, където се образоват по 20-30 души на година, което е извънредно незадоволително. Ние наблюдаваме също по този начин доста огромен растеж на търсенето на счетоводители - оперативни счетоводители, основни счетоводители, такива, които владеят езици ", сподели още гостът.

Според Първанов приемането на България в Шенген съставлява риск за пазара на труда на страната ни, тъй като хората, които са пристигнали да работят тук, биха могли да се реалокират по-лесно да работят в друга европейска страна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР