Безработицата в Германия нараства в края на 2019 година. Това

...
Безработицата в Германия нараства в края на 2019 година. Това
Коментари Харесай

Германия изпрати 2019 година с по-голяма безработица

Безработицата в Германия нараства в края на 2019 година. Това е симптом, че най-голямата стопанска система в Европа остава затънала в неустановеност поради опълчването на производителите и държавното управление на апелите за фискални тласъци, написа Bloomberg.

Броят на хората без работа през месец декември се е повишил с 8 000 души, което е два пъти повече от прогнозите на икономистите. Въпреки това равнището на безработица остава съвсем рекордно ниско - 5%.

Германските заводи претърпяха най-лошия си спад предходната година за цялото десетилетие. Това се дължи значително на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и излизането на Англия от Европейски Съюз - процеси, които ускориха терзанията на експортьорите. Друг фактор е рецесията при автопроизводителите, които се борят с трансформацията към електрически автомобили.

Всичко това натежа на инерцията в еврозоната, което накара Европейската централна банка да ускори паричните тласъци и приканва държавните управления с фискално пространство - като Германия - да харчат повече.
 Електромобилите заплашват сърцето на немската стопанска система
Електромобилите заплашват сърцето на немската стопанска система

Служителите към този момент усещат върху гърба си измененията в промишлеността

Последните стопански данни в страната са смесени. Проучване на доверието на бизнеса през месец декември демонстрира усъвършенстване за трети следващ месец, само че все пак мениджърският показател за подписани покупко-продажби тази седмица записва спад в производството.

Най-новите прогнози на Bundesbank демонстрират, че вътрешното търсене следва от ден на ден да бъде наранено от отслабващия пазар на труда. Централната банка понижи на половина прогнозата си за Брутният вътрешен продукт за 2020 година и в този момент планува разгръщане с едвам 0,6%.

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман съобщи, че увеличаващите се държавни разноски ще поддържат стопанската система. Въпреки това той не вижда потребност от забележителен пакет от фискални тласъци. Мнението му е в синхрон с това на държавното управление на страната, което твърди, че страната не е в икономическа рецесия.
 Заетостта в Германия доближи рекордни равнища през 2019 година
Заетостта в Германия доближи рекордни равнища през 2019 година

Въпреки свиването на първата стопанска система в Европа
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР