Безпризорен мъж в Пловдив вече няколко седмици живее на пейка

...
Безпризорен мъж в Пловдив вече няколко седмици живее на пейка
Коментари Харесай

Безпризорен мъж живее на пейка в Кършияка от седмици, институциите се задействаха

Безпризорен мъж в Пловдив към този момент няколко седмици живее на скамейка в парк в регион „ Северен ”. За това алармираха до TrafficNews поданици на Кършияка, които са забелязали, че мъжът събира кашони и други предмети, нареждайки ги до пейката, на която нощува. Скамейката се намира в парк „ Моливчета ”, където всекидневно се събират десетки родители с деца.
Прочетете още
Пловдивчаните описаха, че от няколко седмици алармират до 112 за този проблем, само че мъжът продължава да населява парка. Жителите описват, че индивидът уринира в кошовете, ситуирани в парка, както и че вместо да се любуват на прекараното време в мястото за отдих, неприятната миризма и събитията ги отблъскват.

„ Нормално ли е това да се случва в топ центъра на някогашната столица на културата. Нека намерим някакво решение на казуса, защото преди този момент децата ни си играеха всекидневно тук, а в този момент не желаят да стъпваме ”, описаха пловдивчани пред медията ни.

По този мотив потърсихме зам.-кметът на Пловдив по обществените и юношески действия Георги Титюков, който малко след подаването на сигнала ни направи инспекция на място. При инспекцията е открита самоличността на мъжа, който е на 67 години. Ненчо, който е художник, е записан за обществената услуга " Топъл обяд ", като му е и било препоръчано да бъде настанен в дом за възрастни хора, само че е отказал предлагането, показа Георги Титюков. 

„ При такива случаи отиваме на място и предлагаме на индивида да бъде настанен в център за краткотрайно настаняване. Когато го вземат в центъра там може да остане по два пъти за три месеца. През това време му се приготвят документи според от това дали ще кандидатства за обществените жилища, които построяваме на ул. „ Владая ”, или общинско жилище. Необходимата обществена услуга зависи и от здравословното му положение и възрастта. Може да бъде настанен в дом за пълнолетни с физически увреждания, с психологични разтройства. Ако е над 65 години, може да бъде настанен в дом за остарели хора. Тук всичко зависи от спецификата на въпросния човек, имаме цяла палитра от обществени услуги и би трябвало да се откри на коя принадлежи, с цел да се вземат нужните ограничения ”, разяснява Титюков.

Той добави, че най-важното в тази ситуация е индивидът да бъде склонен и настаняването му да се извърши непринудено.

„ Ако въпросният човек, за който сме получили сигнал не желае да се възползва от обществените услуги, то няма по какъв начин принудително да го вкараме. Оставихме му визитка, при положение, че пожелае да се възползва от помощта ни, ние ще се отзовем ”, съобщи той.

Припомняме, че Пловдив разполага с Център за краткотрайно настаняване на бездомни, само че той е с ограничаване от три месеца за година. Скитниците пък избират да са се възползват от обществената услуга в студените месеци, когато е рисково да нощуват на открито. През по-топлия интервал от годината множеството са на открито в търсене на заслон в изоставени здания, безстопанствени или уединени пространства. 



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР