Безпрецедентното за най-новата ни история прекъсване на Консултативен съвет за

...
Безпрецедентното за най-новата ни история прекъсване на Консултативен съвет за
Коментари Харесай

Бойкотираха ли управляващите партии КСНС при президента или да

Безпрецедентното за най-новата ни история спиране на Консултативен съвет за национална сигурност при президента Румен Радев приказва за задълбочаване на несъгласията сред ръководещата коалиция и президента. Това е несъмнено и неуспехът демонстрира доста тъкмо отношението на политиците ни към тематиката.. Но самият протест след 3 часа разисквания не е толкоз огромен проблем, в случай че не беше станал по тематиката, която евентуално е най-важната в дневния ред и на обществото, и на политиците в България- корупцията и методите за справяне с нея.

Румен Радев хвърли камък в блатото като съобщи,че битката с корупцията не е приоритет на българските политици. Това не е нещо ново, знаем си го най-малко от 15-20 години, само че казано от президента придобива необикновен смисъл. Интересното е,че Радев не разграничи ръководещи и съпротива при констатацията си, което също е вярната позиция, отразяваща обективната действителност в страната.

Разминаването обаче сред ръководещи и партиите отвън властта, които обаче мъчно можем да определим като " съпротива " продължава да стои на дневен ред. Докато Корнелия Нинова назова случилото се на съвета при президента-провал и протест и уточни виновниците в лицето на представителите на ръководещата коалиция, Цецка Цачева побърза да замаже усещането и разгласи,че просто са прекъснали съвещанието и идващия вторник ще продължат да беседват по тематиката.

Разликата в ранга на създалите двете изявления сподели и още нещо- за ГЕРБ тематиката е почтена за министър на правораздаването, провалил се като кандидат-президент, за Българска социалистическа партия това е очевидно писта номер 1, щом Нинова не пропусна да изрази отношение към случилото се. Някъде в миманса остана министър председателят Борисов, позакъснял за Консултативния съвет под благовиден претекст, както и Сотир Цацаров, скрил се зад гърбовете на политиците още при първата си поява в Президентството.

Точно тези двама души имат директно и непосредствено отношение към тематиката за корупцията и тъкмо те трябваше да приказват за вероятните ограничения за ограничението й. само че не би. Което ясно подсказва какво ще се случи след седмица на втората част от КСНС-ГЕРБ ще изчакат диалозите да свършат, а в Народното събрание ще прокарат това, което желаят. Тоест, ще имаме още един или даже два органа за битка с корупцията, само че самата битка ще остане невидима за обществото.

Нещо като административната промяна на Томислав Дончев-ще променяме нещата с служителите, само че дали ще има съкращения, това остава да се прецизира.така и тук-ще се борим с корупцията, само че резултати и представители на властта, злоупотребили с състояние или облагодетелствали се за социална сметка в пандиза не чакайте. Румънският модел не е за нас, тук всички са свързани-бивши, бъдещи и още по-бъдещи ръководещи.

Георги Александров
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР