Безпрецедентно убийство на граничар вдигна на крак държавата. Граничарят е

...
Безпрецедентно убийство на граничар вдигна на крак държавата. Граничарят е
Коментари Харесай

Държавата накрак заради безпрецедентното убийство на граничен полицай

Безпрецедентно ликвидиране на граничар подвигна на крайник страната. Граничарят е убит от мигранти до Елхово, стреляли от територията на Турция, след което са избягали навътре в страната. Външно министерство извика турския дипломат на диалог. Вътрешният министър дефинира случая като престъпно деяние с изключителна експанзия и сподели, че в бъдеще ще бъдат безусловно безкомпромисни към всеки, които се пробва да премине незаконно границата.

30-годишният сержант Петър Бъчваров е граничният служител на реда, убит нощес. Заедно със собствен сътрудник военнослужещ те са обхождали граничното оборудване и са се натъкнали на пробив в оградата. Спрели са и в този миг изстрел е покосил граничния служител на реда, а военнослужещият е съумял да се прикрие зад колата. От турска страна са последвали още няколко изстрела. Турските управляващи към този момент са в контакт с българските служби и се пробват да открият причинителите на закононарушението.

Министърът на вътрешните работи дефинира случилото се край Голям Дервент като изключителна и ескалираща експанзия с огнестрелно оръжие, на която ще бъде отговорено с нужната мощ.

Вижте повече в директното включване на Румяна Стефанова

7 ноември, 20 часа и 35 минути. Граничният служител на реда Петър Бъчваров и военнослужещ са патрулна двойка. В региона на 242 пирамида, край село Голям Дервент, Бъчваров вижда прорез в оградата. Слиза от служебния автомобил и осветява с фенер, с цел да я огледа.

" Последва незабавно изстрел от прилежащата територия на Република Турция. Като с първия изстрел сътрудника е погубен. Колегата от Министерството на защитата съумява да се прикрие зад моторното транспортно средство, по него стартира пукотевица. Той отвръща със служебното си оръжие в посока на изстрелите. Като от прилежащата територия са създадени, по негови думи, към 10-15 изстрела ", изясни Петър Тодоров, основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

" Военнослужещият е бил с автомат " Калашников ". 7/62-милиметров автомат " Калашников ", добави Димитър Стоянов, длъжностен министър на защитата.

На този стадий няма точни данни какъв брой огромна е била групата.

" Групата, която е произвела изстрелите, се отдръпва в дълбочина към вътрешността на територията на Република Турция ", посочи основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

По думите на Тодоров незабавно е разговаряно с турските управляващи.

" Уверили са ни, че ще създадат всичко допустимо и належащо тези хора да бъдат открити и изправени пред закона. Доведена е жандармерия, доведени са проверяващи. Много екипи работят. Включително и вътрешността, подстъпите към Одрин и към останалите градове. Имаме уверението на турските управляващи, че тези хора ще бъдат открити и изправени пред закона ", заяви Иван Демерджиев, длъжностен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Демерджиев през днешния ден ще разговоря и с турския си сътрудник.

" Ще изисквам турската страна да подходи интензивно, както ние. Да разбие каналджийските мрежи, там в Турция. Поискал съм същото от Европол, изискал съм от Европейска комисия. Докато тези каналджийски мрежи не бъдат разрушени напълно, всеки ден, наши или други чиновници ще излагат живота си на рис ", сподели още министърът.

Най-вероятно въоръжени са били точно каналджиите, които през последните месеци са сменили тактиката си и все по-често съпровождат групите с незаконни мигранти до браздата, а не ги оставят на няколко километра преди границата. След следващия случай на погубен служител на реда, основния секретар още веднъж даде обещание да се вземат ограничения.

" Ние ще вземем всички нужни ограничения във връзка с сигурността на нашия персонален състав. Разпоредил съм да стартира във всеки наряд да има дълго оръжие за сигурност на чиновниците ", добави Петър Тодоров.

Според Иван Демерджиев, полицията към този момент ще бъде безкомпромисна при защитата на границата.

" Това значи пукотевица. Преди месец аз бях тук, още веднъж, в Елхово и дадох ясни инструкции на нашите чиновници да употребяват оръжие във всеки случай, в който това се постанова. При такава експанзия, която ескалира, която стига да потребление на огнестрелно оръжие, оттук насетне ние ще отговорим с нужната мощ на тази експанзия и ви убеждавам, че в случай че има произшествия на границата, няма да са в посока на нашите чиновници ", сподели още Демерджиев.

По думите на Демерджиев рязането на оградата е всекидневно, а не случайно.

" Всеки ден това оборудване се кърпи, поддържа от тях. Но непрекъснато и всеки ден се натъкват на такива дупки. Те стопират, обработват ги, вършат всичко допустимо да затворят границата там, където се е отворила сходна пробойна ", добави вътрешният министър.

Според него убийството на граничния служител на реда не е причина за следващи кадрови промени.

" Това, че някой урод е решил да стреля през границата, не може да вършим всеки ден кадрови промени. Ако имаше неточност в метода, в тактиката... Тук приказваме за една извънредно гнусна демонстрация на човек, който имам вяра, че ще бъде издирен и изправен пред закона ", сподели още Демерджиев.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи изиска промени в законодателството с претекста, че от хиляди присъди на трафиканти, единствено стотина са ефикасни, а другите условни. Според Петър Тодоров наказванията би трябвало да се завишат.

В Елхово дойдоха военният министър и началникът на защитата. Те ще се срещнат с военнослужещият, взел участие в съместния патрул нощес. Заедно с Министерство на вътрешните работи ще бъдат разисквани и ограничения за подсилване на границата.

По тематиката работиха Иво Никодимов и Румяна Стефанова


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР