Безпрецедентно изображение на Уеб показва изтичане на новородена звезда, движеща се със свръхзвукова скорост

...
Изображение от друг свят, заснето от мощния космически телескоп Джеймс
Коментари Харесай

Изображение от друг свят, заснето от мощния космически телескоп Джеймс Уеб, показва изтичане около бързо движеща се новородена звезда, която някой ден ще прерасне в космическо тяло като слънцето .

Изображението показва звездата и обектите Herbig-Haro около нея. Обектите на Herbig-Haro са „светещи области“, които се появяват около новородени звезди и се образуват, когато звездни ветрове или струи газ образуват ударни вълни, които се сблъскват с близките частици газ и прах с висока скорост, каза НАСА в съобщение за пресата четвъртък.

Изображението показва поредица от удари на югоизток и северозапад (долната лява и горната дясна област на изображението), които изглеждат като цветни перки, простиращи се в двете посоки.

Снимката е "приблизително 5 до 10 пъти по-висока пространствена разделителна способност" от всяко предишно изображение на звездата и обектите, каза НАСА.

Според по-ранни наблюдения на звездата и ударите, сътресенията се отдалечават от и към Земята. Долната лява струя се движи към нашата планета, каза НАСА. Въпреки това ударите се движат "сравнително бавно в сравнение с по-развитите" типове на същата звезда.

Звездата е "infantaile аналог" на слънцето на галактиката, каза НАСА. С други думи, то прилича на слънцето, когато е било „на не повече от няколко десетки хиляди години“. В момента масата на звездата е само 8% от тази на днешното слънце.

Снимката е заснета с инфрачервено изображение, което се използва за изследване на новородени звезди и изходящи потоци и може да се види през газа от молекулярни облаци, в които се образуват звездите. Молекулите в звездата и изходящите потоци излъчват инфрачервена светлина, която Webb може да използва, за да картографира структура.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР