Безпрецедентно голям брой хора четат за Украйна в Wikipedia(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

„Война в Wikipedia за редактирането на историята


Безпрецедентно огромен брой хора четат за Украйна в Wikipedia
(снимка: CC0 Public Domain)

Редакторите на Wikipedia постоянно спорят между тях. Този път тематиката, която изпокара основателите на международната лайн-енциклопедия, е Украйна и по-точно името на града Киев.

След над 10 дни боен спор сред Украйна и Русия може би наподобява необичайно, че някой се занимава с данни в Wikipedia. Но не е мъчно да се досетим, че методът на показване на всеки подробност в онлайн-енциклопедията има голямо значение както за хората, по този начин и за политиката.

В момента броят на потребителите, които четат за Украйна в Wikipedia, е невиждано висок – става дума за десетки милиони хора по света, които търсят информация, желаят да узнаят повече, вършат информации.

Войната за това по какъв начин се изписва името Киев е една от най-бруталните войни за редактиране в историята на Wikipedia, отбелязва в обява. За народите, които употребяват кирилица, всичко наподобява просто – Киев си е Киев. Но в страните, където се борави с латиница, има заплашителен спор: дали е Kyiv или е Kiev.

Този спор се води от 2003 година, когато редакторите неведнъж променяха изписването, възползвайки се от отворената платформа на уеб страницата. Според мнозина, „ Kyiv” произлиза от украинския език, до момента в който „ Kiev” има рускоезични корени. В светлината на последните събития това може да има огромно значение и да се преглежда като политически колорит.

Каквато и теза да поддържат редакторите на Wikipedia, те са единомислещи, че правописът в енциклопедията не е банален въпрос. Тя освен дава информация за работата на публицисти и издатели, само че и зарежда резултатите на търсачката на Гугъл по целия свят.

В продължение на близо две десетилетия редакторите съблюдаваха изписването Kiev, само че малко на брой знаят, че зад това просто привидно решение се крият повече от 50 000 думи в обосновка, изприказвани във вътрешните дискусионни конгреси на редакторите на Wikipedia.
още по темата
След анексирането на Крим през 2014 година, доста западни медии започнаха да употребяват „ y”, признавайки значимостта на това изписване за националната еднаквост на Украйна. Кампанията в обществените медии #KyivNotKiev започва през 2018 година и стартира да набира известност.

През август 2020 година редакторите на Wikipedia започнаха дълга и оживена полемика за това по какъв начин езикът се трансформира с течение на времето и дали онлайн енциклопедията би трябвало да играе роля в „ поправянето на огромни грешки”.

Сега, когато езиковият спор наподобява към този момент решен, редакторите още веднъж имат разногласия – този път с документиране на последните вести за войната Русия-Украйна. Редакторите са длъжни да основават страниците на енциклопедията, употребявайки надеждни източници. Но какво е благонадежден източник в днешно време?

Западните политики напълно не разрешават съветските държавни медии. Например, насоките на британската Wikipedia показват категорично да се заобикалят източници като Russia Today: „ Има консенсус, че RT е обезсърчителен източник… рупор на съветското държавно управление, което се занимава с агитация и дезинформация”.

Но кой дефинира коя информация е вярна и коя е „ дезинформация”? Както и с коронавирусната пандемия, отричането на даден източик не прави автоматизирано неговата информация погрешна.
Спорове има и по други елементи. Докато борбите са на ход, някои редактори държат на заглавия като „ Руското настъпление в Украйна (2022)”, а други държат да се написа „ Руската военна интервенция в Украйна” или даже на „ Освобождението на Украйна”.

Подобни полемики се вихрят измежду общностите на всичките подверсии на Wikipedia на другите езици, а те са над 230. Всяка „ национална” Wikipedia застъпва някаква позиция и тя може да е много друга.

Поддръжниците на Русия отразяват позицията на Кремъл, че става дума за мироопазваща задача. Други споделят, че думата „ война” е неуместна, че става дума за специфична интервенция за демилитаризиране и денацификация на Украйна. Трети споделят, че думата „ инвазия” е провокативна и нарушава политиката на Wikipedia да показва информацията от неутрална позиция.

Но това отново не е всичко. Според Самюел Бреслоу, публицист и умел редактор на Wikipedia, един от най-трудните детайли за отразяване на съветската инвазия е писането на публикации в енциклопедията с вярното равнище на подробност.

Wikipedia се стреми да одобри „ дълготраен световно-исторически поглед”, т.е. да сервира информацията, която има значимо значение в исторически проект. Представя се единствено резюме, а не прекомерно в детайли изложение на събитията. Но до момента в който войната е на ход, за никого от редакторите няма по какъв начин да е ясно какви събития ще имат дълготрайно историческо значение.

„ Например, не знаем дали „ Призракът на Киев” в последна сметка ще бъде забележителна част от описа за нашествието или просто кратковременен слух в интернет”, споделя Бреслоу. („ Призкарът от Киев” се разказва като непотвърдена информация за летец-ас с МиГ-29 Fulcrum, на който се приписва свалянето на шест съветски самолета. Страницата също по този начин отбелязва, че това може и да е градска легенда, основана за покачване на духа на хората”.

Така се стигна до невижданото състояние, при което публикациите в британската Wikipedia, свързани с нашествието в Украйна, имат наследник знак „ E” в горния десен ъгъл, което демонстрира, че редактирането е лимитирано единствено до „ опитни редактори на Wikipedia”, тези с минимум 500 редакции и едномесечен мандат.

Това значи, че чисто новите редактори не могат да редактират, те могат единствено да оферират редакции посредством вътрешните механизми за оформяне на публикацията. Тази защитна мярка е в цялостен прорез с правилото на Wikipedia, а точно – да е свободна енциклопедия, в която всеки може да даде своя принос.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР