Безпрецедентната криза в Българското национално радио продължава да се задълбочава

...
Безпрецедентната криза в Българското национално радио продължава да се задълбочава
Коментари Харесай

Експерт за Фрог: Оставки или в БНР, или в СЕМ - нали отговорността е споделена

Безпрецедентната рецесия в Българското национално радио продължава да се задълбочава след вчерашното отворено писмо на генералния шеф Светослав Костов, което беше изпратено до медиите. В него той заплашва всички със съд, които са се упражнявали върху името му, професионалните му качества и всичко, за което се сетите.
Интересно е, че Костов с изключение на в системата на БНР е работил и в радио „ Веселина”, което преди време беше насочено към поп-фолк феновете.

Този петък следва Съвета за електронни медии да се произнесе дали ще стартира процедура по преустановяване на контракта за ръководство, който е подписан сред Съвет за електронни медии и Генералния шеф.

Както стана ясно на 19 септември, когато редколегията на стратегия „ Хоризонт” беше на чуване в Съвет за електронни медии, основната юристка Емилия Станева не вижда опция за предварително преустановяване на мандата. Да, но не! Възможност има и тя ясно е разказана в Закона за радио и телевизия.

Чл. 67. Мандатът на генералния шеф на БНР, надлежно на Българска национална телевизия, се приключва предварително:

1.на основанията, планувани за предварително преустановяване на мандат на член на Съвета за електронни медии;

2. в случай че се откри, че прави или позволява осъществяването от други лица на груби или систематични нарушавания на наредбите по отношение на правилата за реализиране на дейността на радио- и телевизионните оператори.

Това е основанието за преустановяване на мандата на Светослав Костов. Не се изисква методичност, както споделя юристката на Съвет за електронни медии. Казва се “груби или системни”, а не “груби и системни”. Въпрос на правоприлагане и познания. Това е мнението и на именити медийни специалисти и адвокати.

От видяното на 19 септември ясно пролича по какъв начин членът на Съвет за електронни медии Розита Еленова небрежно предложи да се отсрочи решението за Костов и то откакто колежката й Ивелина Димитрова изиска оставките на цялото управление на БНР. В естествените страни по този начин се прави. Но да не забравяме и да си напомним Кой избра Светослав Костов за началник на националното радио – Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова.

А в този момент да си напомним и думите на председателката на Съвет за електронни медии Владимирова, изречени след гласуването: „ Днешният избор е споделен риск сред Съвет за електронни медии и новият общоприет шеф Светослав Костов”. С една дума, в този момент би трябвало да поемат споделена отговорност и да подадат оставки, в случай че това не направи Костов и управителният му съвет.

Валя Димитрова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР