Безпрецедентен иск от физическо лице към държавата. Габровец иска от

...
Безпрецедентен иск от физическо лице към държавата. Габровец иска от
Коментари Харесай

Габровец: Съдя НАП за 1 млрд. лв.! Скъсахa ме от проверки и се поболях заради тях

Безпрецедентен иск от физическо лице към страната. Габровец желае от Националната организация по приходите един милиард лв. за породени неимуществени вреди. Мартин Стефанов твърди, че е инвалидизиран в резултат на тормоз от множеството инспекции на бизнеса му.

" Преди седем години се прибрах в България да развъртвам търговия със зърнени култури ", по този начин стартира историята на габровеца Мартин Стефанов и последвалите инциденти с Национална агенция за приходите, разказва NOVA

" По молба на клиенти, познавайки пазара в България, какъв брой е рисков и доста монополизиран, помогнах да се създадат положителни покупко-продажби сред сътрудници от България непосредствено с чужбина – мелници и фуражни фабрики ", споделя мъжът. И търговията потръгнала.

" Оборотите на компанията бяха от 2 млн. лева за шест месеца. През 2016 година оборотите минаха 3,5 млн. лева Явно съм влезнал в полезрението на Национална агенция за приходите – една дребна компания с шеф да има такива обороти. И през 2017 година стартира офанзивата против мен. Една след друга – завършва една и почва идната инспекция, след това почва проверка. След проверката, отново инспекция. Проверките продължиха до септември 2018 година ", споделя Стефанов. На търговецът са му формирани общо над 20 акта, които той обжалвал в съда.

" 19 от тях отпаднаха, а 3 бяха доказани. Отпаднаха, че не са постоянни от страна на Национална агенция за приходите. Незаконосъобразни ", изясни търговецът. Като освободен от Данък добавена стойност при търговия със зърно, габровецът не е употребявал данъчен заем или пари от страната.

" Нямаше ставка от Данък добавена стойност, която да употребявам. Нормално е компания, която употребява Данък добавена стойност, да е под наблюдаване. Аз имам нулева ставка. Не познавам политици. Не познавам хора от страните от бизнеса, мафиотски. Не познавам никого. Аз просто работех намерено с снабдители и клиенти, които бяха удовлетворени ", безапелационен е той.

Заради непрекъснатите инспекции Мартин Стефанов закрива бизнеса си. Получава и диагноза от ТЕЛК – трайна нетрудоспособност.

" Здравословното ми положение по никакъв начин не е положително. Имам удостоверение от габровската МБАЛ, която удостовери идиопатична кардиопатия. Имам след това и от ТЕЛК решения, които удостоверяват това заболяване ", изясни габровецът. Мартин Стефанов емигрира в Германия, където се лекува и развива бизнеса си там. И взема решение да заведе невиждания иск към Национална агенция за приходите поради влошеното си здравословно положение

" Искът е с правно учредения от член 1 по Закона за отговорността на страната за вреди, породени на жителите. Искането е за 1 милиарда лева, които в по-голямата си част съставляват породени неимуществени вреди. Приложени са документи за инспекциите на Национална агенция за приходите, за които той претендира, че по-късно са му породени тези вреди ", изясни юристът на мъжа Десислава Колева.

" Искът е за всичко, което ми се аргументи, за всичко. Аз не мога и се опасявам да работя в България. Не желая да работя по този метод ", безапелационен е Мартин. Ако завоюва делото, търговецът на зърно съобщи, че ще подари сумата. И щял да продължи с още искове към страната. В още по-голям размер.

" Тази сума я формулирах, тъй като неотдавна получих един документ, от една финансова институция в чужбина, която приготвя втория иск против Национална агенция за приходите. Вече мога да го кажа - за материални вреди ", изясни Стефанов. Искът е входиран в първия ден на декември, а делото е планувано за първи февруари в Административен съд – Габрово.

От Приходната организация обявиха, че ще разясняват случая, откакто съдът се произнесе дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР