Безпокойство по състоянието на социалния сектор изрази председателят на АБВ

...
Безпокойство по състоянието на социалния сектор изрази председателят на АБВ
Коментари Харесай

АБВ с предложение социалните заведения да купуват ток по регулирани цени

Безпокойство по положението на обществения бранш изрази ръководителят на АБВ Румен Петков. Пред медиите в Плевен той разяснява серия фактори, които водят до тревожното състояние – скок на цените на силата, закъснение на държавния бюджет. Невзетите в точния момент съответни ограничения ще създадат невъзможна работата на лечебни заведения, детски градини и ясли, учебни заведения, уточни Петков.

Като образец той показа данни за образователните заведения на територията на община Плевен. Най-драстичен е скокът в заплащанията на професионалните гимназии - през ноември 2020 година те са били 3260 лева, а през 2021 - 23 000 лева, декември 2020 година са платени 7500 лева, а през 2021 година - над 53 000 лева При детските ясли и градини заплащанията за ток и газ са скочили към три-четири пъти.
АБВ с концепция по какъв начин токът да нарастне единствено с 1%, а парното - с до 3%
" Намаляване на Данък добавена стойност от 20 на 9% би могло да е законово издържаното решение и ще докара до скок на цената на тока единствено с 1% и на парното...
Прочети повече
Доц. доктор Георги Кючуков, член на ИБ на Политическа партия АБВ, показа извадка за заплащанията за ток на плевенската УМБАЛ " Д-р Георги Странски " и варненската болница " Света Ана ". В двете лечебни заведения е регистриран растеж от три пъти в сметките за електричество за месеците октомври, ноември и декември 2021 година, съпоставено с 2020 година Той разяснява, че би трябвало лечебните заведения да бъдат включени в контролирания пазар на тока.

Румен Петков уточни и съответно предложение за превъзмогване на тази рецесия - да бъде понижен Данък добавена стойност върху тока и газа на девет %, както и да бъде зает с един милиард лв. Фондът за енергийна сигурност, с цел да се облекчат сметките на битовите консуматори. Това предложение ще бъде импортирано за разглеждане в Народното събрание посредством депутатите на АБВ.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР