Безпочвено е предложението за премахване на Паметника на съветския воин

...
Безпочвено е предложението за премахване на Паметника на съветския воин
Коментари Харесай

Николай Велчев, БСП: 9 май беше удобна възможност десните политическите проекти да захранят касите си за предстоящите

Безпочвено е предлагането за унищожаване на Паметника на руския боец в София, има користни проекти. Това сподели за предаването „ Софийска естрада " по Радио „ Фокус " Николай Велчев - общински консултант и ръководител на районната организация на Българска социалистическа партия в Лозенец. Според него зад това предложение на кмета на регион „ Лозенец " се крие малък политически интерес и има идеологическа причина. „ Но дано да не забравяме, че историята е предходната реалност и тя ни учи да помним, да употребяваме поуките от нея за сегашното и в никакъв случай да не позволяваме грешките й ", изясни той.
В тази тежка обстановка на пандемия кметът начерта едни разграничителни линии в регион „ Лозенец " сред живущите, посочи Велчев. „ Десните политическите планове в България би трябвало да захранят своите каси за идните парламентарни избори следващата година. 9 май - една юбилейна дата по отношение на Деня на Победата и Деня на Европа беше една комфортна опция да активизират своят електорат, който е обвързван доста сензитивно с тематиката „ Русия " и по този начин да извлекат политическия дял. Според мен, обаче, това няма да се получи, тъй като то е прекомерно обикновено за софиянци и за цялата общност в България. На всички хора им излиза наяве каква е същинската причина за това нещо ", означи общинският консултант.
По думите му от морална позиция предлагането за унищожаване на Паметника на руския боец в София е умишлен акт на аморалност, ксенофобия и екстремизъм от страна на кмета на регион „ Лозенец ", само че по-важният мотив е изплъзването на лъжата във връзка с историческите обстоятелства. „ Това е прийом на неолиберализма, популизма и национализма в световен мащаб. Лъжата, която се употребява доста лукаво от всички десни партии в България от началото на Прехода. Лъжата, че руската войска и Съветския съюз са ни окупирали. В световен аспект това е лъжата, обвързвана с Либия, Ирак, Сирия и доста други ", разясни Велчев.
Той посочи няколко причини в поддръжка на това, че България не е била окупирана от Съветския съюз. „ За това свидетелства и нашата индустриализация и рационализация в интервала 1944-1989 година. Тоест това е построяването на нова България ", добави ръководителят на районната организация на Българска социалистическа партия в Лозенец, като посочи, че Паметникът на руския боец е защитим като Европейско архитектурно завещание и е под защита на страната, той е обществена общинска благосъстоятелност.
Според общинският консултант не трябва да се популяризират никакви подправени причини, изключително от позицията на български държавни органи, а тъкмо противоположното - с признателност би трябвало да отдадем дължимото на освободителите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР