Безплатно измерване на кръвната захар организира УМБАЛ-Пловдив“ от 8 до

...
Безплатно измерване на кръвната захар организира УМБАЛ-Пловдив“ от 8 до
Коментари Харесай

В Световния ден за борба с диабета: Мерят безплатно кръвната захар в пловдивска болница

Безплатно премерване на кръвната захар провежда „ УМБАЛ-Пловдив “ от 8 до 19 ч. на 14 ноември, когато се отбелязва Световният ден за битка с диабета. Изследванията ще се вършат в заседателната зала на първия етаж от екипа на Отделението по ендокринология. Не е належащо авансово записване, от искащите няма да се изискват посоки от персоналния доктор.
Прочетете още
Кампанията е ориентирана към пациенти, диагностицирани със захарна болест, както и за лица с рискови фактори, а задачата е профилактика на затрудненията, които неприятният надзор върху нея предизвиква, съобщи началникът доктор Станимира Станчева-Василева. На всички искащи в допълнение ще бъде дадена информация за хранителен, двигателен и лечебен режим.

Диабетът е обществено значимо заболяване, което у нас визира към този момент над 520 000 души, само че се смята, че има най-малко още 200 000 българи, които са заболели, само че не знаят. В Европа засегнатите са над 60 млн. души, а в света над 380 млн. имат захарен диабет вид 2. В момента над 1,1 млн. са деца и юноши, страдащи от вид 1.

Диабетът е хетерогенна група болести, защото с изключение на посочените два най-често срещани вида, има още гестационен диабет, който се появява по време на бременност, а също вид LADA и MODY. Възможно е да бъде провокиран от лекарства, например кортикостероиди, от други ендокринни болести /тиреотоксикоза напр./ или от заболявания на панкреаса. Други по-редки форми са резултат от генетичен недостатък в инсулиновите рецептори или в инсулиновото деяние.



Ако вид 1 е обвързван с автоимунен развой, водещ до цялостен инсулинов недостиг, то вид 2 може да се диагностицира при понижено равнище на инсулин, само че и при патологично повишено.

Рисковите фактори, които биха могли да доведат до диабет са затлъстяването и наднорменото тегло, неправилното хранене, понижената двигателна интензивност, стресът, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, родственици със захарен диабет, метаболитен синдром и дами, родили бебе с тегло над 4 кг.

Д-р Станчева напомни, че за диабет се приказва, в случай че кръвната захар заран на гладно е равна или над 7 ммол/л, а на 2-ри час в хода на оралния глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) е ≥ 11,1 ммол/л. Диагнозата е сигурна и когато при инцидентно премерване, резултатът е над 11,1 ммол/л. Друг диагностичен аршин е гликираният хемоглобин /НвА1с ≥ 6,5 %/. Нормалната стойност е до 6,1 ммол/л, като наложително изследваната кръв би трябвало да е венозна.

Началникът на Ендокринология разяснява, че не не разрешава приема на хранителни добавки за понижаване на кръвната захар на своите пациенти, само че единствено като допълнение към главното назначено от експерт лекуване. За здравите те не са показани и не е належащо да се пият.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР