Безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C се проведоха

...
Безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C се проведоха
Коментари Харесай

Д-р Джафер даде старт на кампанията „Скъсай с хепатита“ в Шумен

Безплатни скринингови проучвания за хепатит В и C се организираха в Шумен в понеделник в мобилен кабинет от квалифицирани лаборанти, а алегоричен старт на акцията даде зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от района доктор Нигяр Джафер.

324 души се подложиха на бързите проби до ранния следобяд. Сред тях са открити хора с позитивни резултати и за двата вирусни вида, и те ще бъдат ориентирани към експерт за потвърждаване на диагнозата. „ Предизвикателството на всяка здравна система е профилактиката, скрининга и ранната диагностика. Оказа се, че в България още веднъж сме подготвени да даваме доста пари за късно лекуване на доста болести, само че не поставяме задоволително старания, с цел да ги откриваме рано “, разгласи тя. Акцията в Шумен е част от акцията „ Скъсай с хепатита! ”, която се провежда от Национално съдружие за битка с хепатита „ Хепасист “ и Сдружение „ ХепАктив “, под патронажа на Комисия по опазването на здравето към Народно събрание.
 Шефът на РЗИ-Шумен доктор Пепа Калоянова и зам.кметът по опазване на здравето на доктор Светлана Маркова/вдясно/ участваха на акцията Шефът на РЗИ-Шумен доктор Пепа Калоянова и зам.кметът по опазване на здравето на доктор Светлана Маркова/вдясно/ участваха на акцията
У нас няма точни данни за брой болни, тъй като проучванията за хепатит не се заплащат от Здравната каса. По данни на РЗИ–Шумен през последните 5 година в лаборатории в региона са изследвани над 15 600 души. От тях 343 са носители на хепатит В, а 141 на С.

Хепатитът е заболяване, чието лекуване коства към 50 000 лева месечно и се лекува сполучливо, в случай че е намерено в ранен етап. За страдание откриването на диагнозата е или инцидентно, или когато болестта към този момент е в напреднал етап. Последствията са доста тежки. Д-р Джафер даде образец за инцидентно открити заболели с двама пациенти от Шумен – мъж на 40 година, който заболява неотдавна е бил инфектиран с хепатит и това е довело до тежка чернодробна непълнота. В момента е в листата на чакащи за трансплантация. Друг притежател на вируса на хепатит ще бъде сполучливо лекуван с препарат, включен от м.г. в листата на Здравната каса и е 100% безвъзмезден.

Д-р Джафер посочи, че в други страни интензивно се ползва стратегия за скрининг за ранното разкриване на хепатита и съответното му лекуване. За това ще работи и здравната комисия в Народното събрание. Целта е хората да схванат, че хепатит се лекува в ранен етап. Проблемът у нас е проучването, което не се покрива от касата и по тематиката също ще се работи, сподели доктор Джафер. След Шумен, който е втори град от акцията след Смолян през юли, тя продължава във Велико Търново, Кърджали, Стара Загора и София.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР