Безплатни профилактични прегледи за рак на простатната жлеза и на

...
Безплатни профилактични прегледи за рак на простатната жлеза и на
Коментари Харесай

Д-р Константин Христов: Всяка година около 2400 мъже в България се диагностицират с рак на простатата

Безплатни профилактични прегледи за рак на простатната жлеза и на тестисите ще има през целия ноември в Клиниката по урология на Военномедицинската академия в София. Така болничното заведение се включва в интернационалната самодейност " Movember ", посредством която повече мъже да научат за смисъла на ранното разкриване на тези типове рак. 

" Карциномът на простатата е най-често срещаното онкозаболяване измежду мъжете у нас, а също и в Европа ", сподели пред доктор Константин Христов, специализант по урология във ВМА-София.

По данни на националния раков указател всяка година в България се диагностицират към 2400 души. 

" Все още при не дребна част от болните болестта се открива в напреднал етап, заради обстоятелството, че огромна част от мъжете не обръщат внимание на своето здраве при липса на признаци. Това е задачата на акцията - да се понижи броят на случаите с късно разкриване на рак на простата и да се увеличи вниманието на обществото за проблемите, свързани с това заболяване ". 

Д-р Христов акцентира, че болестта не демонстрира никакви признаци на ранен стадий. Ако има такива, те се демонстрират в по-напредналите стадии и елементарно могат да бъдат комплицирани с доброкачествени положения, добави той. Затова и годишните профилактични прегледи са от значително значение. Д-р Христов означи, че все по-млади мъже се диагностицират с рак на простатата. Той добави също, че изследванията демонстрират, че по-редовният полов живот на мъжа понижава риска от рак на простатата. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР