Безплатни консултации за туберкулоза ще се проведат в периода 16-20

...
Безплатни консултации за туберкулоза ще се проведат в периода 16-20
Коментари Харесай

От утре във Варна започват безплатните прегледи за туберкулоза

Безплатни съвещания за туберкулоза ще се проведат в интервала 16-20 септември 2024 година в лечебните заведения за диагностика и лекуване на туберкулоза.

Във Варна датите за съвещания са 16,17,19 септември в СБАЛ по пневмо-фтизиатричи болести - гр. Варна на ул. „ Мануш челник ” № 11 А

В Бургас от 16 до20 септември в " СБАЛПФЗ - Бургас " на ул. „ Ген. Гурко ” № 64, Поликлиниката на болничното заведение

В Добрич „ МБАЛ -Добрич, на ул. " Панайот Хитов " № 24, в ТУБ кабинета на болничното заведение в границите на работното време от 16 до 20 септември.

Целите на самодейността са да разшири опциите за достъп до здравни услуги и да увеличи публичната осведоменост във връзка с туберкулозата за признаците, метода на заразяване, рисковите фактори, другите форми на болестта, лекуване и предварителна защита.

По време на „ Седмицата на отворени порти “ всеки искащ може да се възползва от скрининг за риска от туберкулоза посредством анкета и консултация с доктор. На съмнителните за заболяване лица се правят прегледи и спомагателни медицински проучвания.

При откриването на случаи на туберкулоза навреме ще бъдат предприемани нужните ограничения за хоспитализация и лекуване, вследствие на което ще се прекъсне веригата за предаване на инфекцията. Ранното разкриване на туберкулозата и започване на навреме лекуване в дълготраен проект води до понижаване на случаите.

Въпреки забележителните триумфи, реализирани в битката със болестта в Европейския район на СЗО и непрекъснатия спад на случаите, туберкулозата продължава да съставлява опасност за публичното здраве в множеството страни от района.

Благодарение на взаимните старания на Министерството на здравеопазването, лечебни заведения за диагностика и лекуване на туберкулозата и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи за осъществяването на дейностите по Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата, в страната се следи наклонност за понижаване на заболяемостта от 23,8 на 100 хиляди население през 2013 година до 13,5 на 100 хиляди през 2023 година

Заболяването е лечимо и предотвратимо, стига да бъде намерено в точния момент, да бъде извършено качествено лекуване, съобразено с интернационалните стандарти, като значимо изискване е пациентите да се придържат прецизно към лекуването.

В България диагностиката, лекуването и профилактиката на туберкулозата са безвъзмездни за всички, които се нуждаят, без значение от техния здравноосигурителен статус, предадед морето.нет.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР