Безплатни изследвания и консултации за ХИВ/СПИН ще се извършват в

...
Безплатни изследвания и консултации за ХИВ/СПИН ще се извършват в
Коментари Харесай

Безплатни изследвания и консултации за ХИВ/СПИН ще има в София

Безплатни проучвания и съвещания за ХИВ/СПИН ще се правят в София по случай Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ и СПИН - 19 май. В рамките на Националната АНТИСПИН акция през днешния ден стартира третият стадий под надпис „ Помним! Приемаме! Подкрепяме! “. Това оповестиха от Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ). Целта на самодейността е повишение на информираността на младежите и на хората в риск за методите на предаване и предотвратяване от ХИВ и други инфекции, излъчени по сексуален път.

Прегледите ще се правят в кабинета на СРЗИ на ул. „ Враня “ 20, стая 520, като ще бъде удължено работното време до 16:30 часа на 17-и и 20 май. Консултациите са безвъзмездни и анонимни, припомниха от инспекцията.

Днес ще бъде отслужен водосвет в православния храм „ Св. Ап. Андрей Първозваний “ за хората наранени от СПИН, разяснява Българска телеграфна агенция.

СРЗИ провежда и осведомителна акция, в която през целия месец май ще се организират презентации под наслов „ Обичай безвредно “. Информационните срещи ще се състоят в столични учебни заведения, където здравни специалисти ще популяризират здравно-информационни материали.

Мотивираме младежите да бъдат виновни към личното здраве и насърчаваме за постоянното проучване за ХИВ, споделиха от здравната ревизия.

За интервала 1986-2023 година в България са регистрирани 4 301 носители на ХИВ, като през предходната година новооткритите инфектирани с ХИВ са 253, сочи информация, представена от Министерството на здравеопазването. Над 90% от тях показват като възможност за предаване на болестта полов път, а 9,1%  - инжекционна приложимост на опиати. През 2023 година мъжете с открита ХИВ зараза са с четири пъти повече по отношение на дамите. Най-голям брой на новозаразени са обявени във възрастовата група 30-39 година – 36%, следвана от възрастовата група 20-29 година – 25%, и възрастовата група 40-49 година – 23%, показаха още от Министерство на здравеопазването.

Към 31 декември 2023 година общо 2 344 души с ХИВ се наблюдават в структурите за лекуване на пациенти с ХИВ/СПИН, а 2 312 от тях получават модерна антиретровирусна терапия. За 2023 година честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ зараза на 100 хиляди души население у нас е 3,9, прибавиха от Министерство на здравеопазването.

Министерството на здравеопазването обезпечава безвъзмездна антиретровирусна терапия на пациентите, без значение от здравноосигурителния им статус. 

Националната АНТИСПИН акция се организира годишно в четири стадия. Първият стартира на 1 декември – Световен ден за битка против СПИН. Вторият стадий е във връзка 14-и февруари, а през третата неделя на май (Ден на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН), се организира третият стадий от акцията. Последният стадий е в интервала 14-31 август.

На тазгодишния Ден на влюбените се организира вторият стадий от Националната АНТИСПИН акция под мотото „ Отговорността е секси – използвай презерватив “. В рамките на акцията се направиха безвъзмездни съвещания и проучвания за ХИВ/СПИН, както и осведомителни срещи със здравни специалисти и доброволци от БЧК.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР