Безплатна единна електронна образователна платформа ще посрещне учениците, учителите и

...
Безплатна единна електронна образователна платформа ще посрещне учениците, учителите и
Коментари Харесай

МОН пуска безплатна платформа за е-уроци

Безплатна единна електронна просветителна платформа ще посрещне учениците, учителите и родителите при започване на идната образователна година, оповестяват от МОН.

Платформата ще бъде конфигурирана върху облачната среда на Министерството на образованието и науката, а достъпът до нея ще бъде с електронните профили в edu.mon. Това е последваща стъпка от почналата цифровизация на образованието в България и предхожда въвеждането на персонализирано образование.

Платформата ще се състои от пет обособени модула, обединени в обща рамка. Учениците ще употребяват "дигитална раница ". Потребителският интерфейс за работа ще бъде идентичен за всички, без значение от употребяваната от учебното заведение платформа за отдалечено образование. Самото наличие ще бъде филтрирано и поднесено на учениците съгласно тяхната образователна стратегия.

Модулът ще дава също достъп до вместилище с персонализирано цифрово образователно наличие, несъмнено от преподавателя и ориентирано към съответния възпитаник. Така той ще получава на едно място цялата информация, нужна за неговото образование, вместо да я търси на разнообразни места в интернет.

Новата платформа дава опция на учителите сами да основават цифрово образователно наличие – уроци, извършения, проби. За изработването им те ще имат опция да употребяват голям размер от налични електронни запаси – текстове, изображения, интерактивни презентации, 3D модели, видео и аудио клипове, виртуална и добавена действителност.

Освен че ще могат да приготвят модерни забавни уроци за своите възпитаници, в специфичен модул учителите ще могат да оферират уроците си за национално прилагане. Те ще бъдат оценени от двама специалисти - академични учител и експерт по предмета.

Одобрените уроци ще станат налични за всички останали учители, а създателите им ще получават възнаграждение. За това е очакван бюджет от над 1,2 млн. лева Целта е да бъде основана „ банка “ с качествени интерактивни уроци, извършения и проби, създадени от учители, която да покрива всички предмети и тематики от общообразователната подготовка.

В обособен модул за разбор МОН ще може да следи кои електронни уроци и принадлежности се употребяват най-често, какви са постигнатите резултати по обособените образователни предмети, групирани по райони, възрастови групи, видове учебни заведения и редица други критерии. Обработката на тези данни ще подкрепя управническите решения за възстановяване на образованието и повишение на резултатите.

Платформата ще е потребна и за родителите, на които също ще бъде обезпечен достъп. Те ще получават съответна информация какво учат децата им, по какъв начин се оправят по обособените предмети, какви са оценките им и седмичната им стратегия.

Паралелно с внедряването на платформата ще бъдат проведени огромни образования за учителите. 6200 преподаватели ще се научат да основават качествени интерактивни уроци по одобрена методика, а други 12 000 – да работят с платформата и да употребяват структурираното наличие в образователния развой. Съвместно със Софийския университет „ Климент Охридски “ ще бъде извършено образование на 2200 учители по програмиране/кодиране, киберсигурност и отбрана на интелектуална благосъстоятелност.

През идващите три години МОН ще влага в единната електронна просветителна платформа 24 417 000 лева Средствата са обезпечени по план „ Образование за утрешния ден “ на Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством европейските структурни и капиталови фондове. Изпълнителят на плана - консорциум „ Дигитална раница “ ДЗЗД, беше определен посредством конкурс по Закона за публичните поръчки.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР