Безопасен и спокоен град, в който няма страшно да замръкнеш

...
Безопасен и спокоен град, в който няма страшно да замръкнеш
Коментари Харесай

В Братислава тачат Паметника на българските партизани

Безопасен и спокоен град, в който няма ужасно да замръкнеш - рядко в престъпните летописи на вестниците могат да бъдат прочетени някакви ужасяващи вести. В рамките на един уикенд туристите могат да прегледат забележителностите на града, в случай че са меломани - да попаднат и на забавен концерт. А след това да се приберат в България с нискотарифен полет.

Тук живеят 463 000 души. Няма ги тапите в градския превоз, няма ги и неделните ужасяващи трафици по пътищата. Градът е седалище на президента, Народното събрание и държавното управление на страната, както и на няколко университета, музеи, театри, галерии.

Най-интересното може да се види в границите на пешеходна разходка, наслаждение, недостъпно в огромните европейски градове.

Но да надникнем на първо време в историята! През годините градът е носил имената Прешпорок, Прешпурк, Истрополис, Преслава и Пресбург. Съществувала е концепцията да бъде назван Уилсъновград - на американския президент Удроу Уилсън, само че през 1919 година е определено името Братислава - на бохемския държател Бретислав. През 1993-та градът става столица - това се случи, откакто Словакия се отдели от страната Чехословакия. Нежната гражданска война тук стартира през 1989-а на Хвиездеславовия площад в Стария град - зона, цялостна с площадчета, кафенета и заведения за хранене. На основния площад пък се намира дворецът Примаси, в който Наполеон подписва Пресбургския кротичък контракт след успеха си над Австрия и Русия при Аустерлиц.



Братислава се намира на стратегическо място в Европа. Тя е единствената столица в света, граничеща с две страни - Австрия и Унгария

Пътуването до Виена лишава час по чудесна автомагистрала. До Будапеща пък се пътува за два часа и половина, а до Прага - четири часа. Така столицата на Словакия се трансформира в комфортна насочна точка за други забавни дестинации. Нещо повече - с местоположението си сред трите известни столици Братислава съумява да си открадне по нещо от тях, без да губи личното си обаяние. Столицата на Словакия е по джоба на средностатистическия български екскурзиант. За разлика от Париж, Виена, Лондон, тук двама души умерено могат да преспят в чиста стая с обезпечена закуска за 60 лв.. Приятно е да се нощува и в сантиментална конюнктура - в по този начин наречените ботели - плаващите по Дунава спални - кораби. Самата разходка по великата река е неповторимо прекарване. А музеят “Данубиана”, издигнат на самия бряг, впечатлява с мащабите и структурните решения. Става дума за инвестиция за милиони в един музей на модерното изкуство, за който биха могли да завиждат доста европейски столици.

Замъкът на Братислава е атракцията, посещавана от всички туристи. Разположен на скалистия рид Малки Карпати, тъкмо над река Дунав. Това е сърцето на столицата. Оттук се открива невероятна панорама към града, а в ясни и слънчеви дни - и към Австрия и Унгария. Днес в замъка е ситуиран историческият музей с скъпа непрекъсната експозиция. Тук се намира и резиденцията на държавното управление. Интерес за туристите съставлява катедралата “Св. Мартин” - най-старата черква в града. Сградата на кметството, приключена през XV век в готически жанр, е едно от най-старите каменни сгради в Братислава. Заслужават внимание като архитектурни обекти и Словашкият народен спектакъл, и портата Михаил. Три бронзови скулптури в Стария град като магнит притеглят туристите - едната е на френски боец, който се е подпрял на скамейка, другата е на фотограф-папарак и третата е на служащ, който се подава от канал на улицата. Словашката кухня не е за подценяване. По джоба на екскурзианта е да хапне в кафенетата и ресторантчетата в Стария град. Кнедлите са по-различни от чешките, гулашът и галушките нервират апетита. За по-изтънчените ценители пък има и охлюви с масло и чесън. А словашката бира задоволява и най- капризните усети. Наслада за очите и душата е разходката по улиците “Михалска” и “Вентурска”, където са накацали едни от най-красивите братиславски барокови дворци.

В Братислава обичат българите. Рядко остава без цветя паметникът на българските партизани, взели участие в Словашкото въстание. В оперния спектакъл пък нееднократно са били приветствани български актьори - измежду тях и солистката на Софийската опера Баясгалан Дашням. Българският културен център, който се намира на основно място, предлага на локалните поданици забавни креативен начинания. Директорката на центъра Ваня Радева е виновен и гостолюбив човек, с име измежду словашките интелектуалци. Тук са добре пристигнали писатели, преводачи, актьори.

И още една връзка с България. В Братислава е роден австрийският проектант Виктор Румпелмайер. Непосредствено след Освобождението той осъществя няколко плана в нашата страна.

Негово дело е първото преустрояване на Княжеския замък в София в интервала 1880-1882 година - става дума за Националната художествена изложба. Румпелмайер преустройва и летния замък на княз Александър I Батенберг край Варна през 1882-1885-а - иде тирада за архитектурното украшение Евксиноград.

Клара ДИМИТРОВА, Братислава - София

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР