Безобразие, Наглост, Ако това се случи, 80% от държавата ни

...
Безобразие, Наглост, Ако това се случи, 80% от държавата ни
Коментари Харесай

ЕС на война срещу старите коли

" Безобразие ", " Наглост ", " Ако това се случи, 80% от страната ни ще мине на публичен превоз ", " Мерките се оферират от хора със заплати в шестцифрени суми в евро, със служебни коли, и както нееднократно е посочвано - неизбирани от никого!... "
Това са единствено част от първичните реакции на отвращение, подбудени от една къса информация, която се появи първо в профилирани непознати уеб сайтове за коли, а след това бе подета и от други медии. Става дума за нов абсурден правилник на Брюксел, който занапред ще бъде подлаган на публично разискване, само че към този момент среща отпора на потребителите. Стъписващото заглавие е: " Европейски Съюз желае възбрана за ремонт и продажба на коли над 15-годишна възраст ".
Европейският съюз обмисля проекти за въвеждане на ограничавания върху ремонта и продажбата на използвани коли. Застаряващият авто парк на Европейски Съюз стана причина Европейската комисия да предложи ограничения за понижаване на експлоатационния живот на колите. По този метод чиновниците ще се опитат да поправят обстановката, написа уеб сайтът Факти.БГ.
Новият правилник, препоръчан от Комисията и очакващ утвърждение от Европейския парламент и Съвета, вкарва концепцията за " остатъчно транспортно средство ", както оповестява Euroweeklynews.
Ако самодейността бъде утвърдена, определението за

" остатъчно транспортно средство "

ще включва коли, чиито съществени съставни елементи, като мотор, скоростна кутия, спирачки или волан, имат необратими механически недостатъци или се смятат за остарели (по-стари от 15 години).
Затова се планува да се вкара възбрана за ремонта и продажбата на такива коли и евентуално те ще бъдат бракувани. Както се досещате, доста от тези коли се намират на територията на Източна Европа и в частност у нас, предвиждат спецове по тематиката.
Изглежда резултатът от новината е мощно недоволство, тъй като на амбразурата за намаляване на недоволството незабавно се включиха и демократични медии, подкрепящи екополитики и " зелената договорка ". Като да вземем за пример Investor.bg със профилирания си бранш " Аутомедия ". Там питат многозначителното: " Наистина ли Европейски Съюз ще забрани ремонта на остарели коли? " И изясняват казуса по този начин: Европейски Съюз взе дефинитивно решение във връзка с моторите с вътрешно горене. Както е известно, от 2035 година ще бъде неразрешена продажбата на нови коли с ДВГ, като задачата е прекосяване към електрически или водородни транспортни средства. Забраната няма да се отнася за коли със синтетични горива (eFuels), в случай че те са с нулеви нездравословни излъчвания, само че към този момент тяхната цена е доста висока.
Какво обаче ще се случи със старите коли, които към момента са в придвижване? В обществените медии се популяризира новината, че Европейски Съюз може да забрани техния ремонт и по този метод ще принуди водачите да купуват по-нови транспортни средства, до момента в който в последна сметка те още се продават.
Европейската комисия приготвя нов правилник, който се занимава с ръководството на излезли от приложимост транспортни средства. Новият текст има за цел да дефинира понятието " остатъчно транспортно средство ". В случая то ще се отнася за транспортни средства, който са претърпели повреди, свързани с съществени елементи като мотор, трансмисия, спирачки, волан и шаси.
Всички тези коли са на към 15 години, което накара някои да настояват, че Европейски Съюз желае да забрани ремонта на такива транспортни средства. Европейската комисия обаче

отхвърли да има сходни планове,

като изясни, че една от задачите на новия правилник е да улесни ремонта на остарели транспортни средства по по-устойчив и виновен метод.
Уточнява се въпреки всичко, че ще има избрани видове мотори, които не могат да бъдат ремонтирани. От друга страна, в случаите, когато притежателят на автомобил, категоризиран като " остатъчно транспортно средство ", желае да го продаде, може да се смята, че автомобилът е в края на потребния си живот. Като подобен, той би трябвало да бъде закаран на сметището.
Текстът на Комисията, който към момента би трябвало да бъде утвърден, изяснява случаите, в които обещано транспортно средство се смята за излязло от приложимост кола. Едно транспортно средство ще се смята за непоправимо, когато някой от неговите съставни елементи не може да бъде ремонтиран или сменен. По същия метод, в случай че градивните му детайли имат необратими механически недостатъци, автомобилът ще се смята за безвъзвратен.
Описани в приложенията към текста, тези ограничения имат за цел да предотвратят злоупотребите на пазара на използвани коли посредством ограничение на опитите за продажба на излезли от приложимост коли. Много от тези продажби способстват за увеличение на пътните катастрофи и равнищата на замърсяване, като не престават да държат в придвижване прекомерно остарели и неприятно ремонтирани транспортни средства.
Факт е обаче, че българите пък и останалите източно европейци ще бъдат най-потърпевши от сходни " еко инициативи ". И тук е мястото на политиците и у нас и в други страни да потърсят общи решения за намаляване на удара. Това би могло да стане с общо лобиране пред Брюксел за отлагателен интервал или други механизми, които не са по този начин шоково мъчителни за потребителите.
Кога една кола в Европейски Съюз би трябвало да бъде бракувана?
Наистина ли Европа разгласи война на старите коли? Основният спор е задължението на притежателя да съобщи автомобила си за скрап, когато той е обиден от доста значими признаци на стареене. В неокончателния текст на регламента са включени общо 13 критерия за оценка на годността на транспортното средство, с цел да може той да бъде счетен за " безвъзвратен " или " механически неспособен ". Сред тях попадат:
- автомобилът е нарязан или разчленен;
- автомобилът е изцяло изгорен до точката, в която двигателното поделение или пътническото поделение са били унищожени;
- структурните и защитните съставни елементи имат необратими и незаменими механически дефекти;
- ремонтът на автомобила изисква замяна на мотора, скоростната кутия, корпуса или шасито;
- автомобилът е бил потънал във вода до под арматурното табло с щета на мотора или електрическата система;
- изтича гориво или неговите пари с риск от пожар и експлозия;
- изтичат работни течности (гориво, спирачна течност, антифриз, киселина на акумулатора, охлаждаща течност) с риск от замърсяване на водата;
- съставените елементи на спирачките и кормилното ръководство са прекалено износени.
За тези случаи (и освен за тях) планът на Европейска комисия гласи, че притежателят " предава излязлото от приложимост транспортно средство на упълномощено оборудване за отнасяне или (...) на сборен пункт, без безпричинно закъснение, откакто получи информацията, че транспортното средство дава отговор на един от критериите за непоправимост... ".
" Това ще бъде лист от критерии, открит от Брюксел, който ще каже дали една кола може да продължи да се движи или, въпреки това, би трябвало да бъде изпратена за преработване ", споделя италианският евродепутат Изабела Товалиери. Тя обаче показва и минусите на цялата " процедура ". Тя планува притежателят на автомобила да получава писмо от регистъра на транспортните средства, който да го осведоми, че автомобилът му е станал боклук, който би трябвало да бъде изхвърлен неотложно.
Проблемът е точно в бракуването, тъй като регламентът задължава производителите да употребяват специфични материали, някои от които към този момент са рециклирани. Това усилва цените на новите коли и понижило цената на тези втора ръка.
Отговорът на Брюксел обаче не закъсня, като представител на Комисията съобщи, че " в тази разпоредба няма нищо, което да пречи на притежателите на коли в каквото и да е положение да се пробват да ги ремонтират ".
Само при положение на продажба на автомобил има правила в този правилник, които биха разрешили на управляващите да открият дали автомобилът в действителност е автомобил или в действителност към този момент не е автомобил, а по-скоро част от скрап, който би трябвало да се третира в сходство с наредбите за боклуци. "
Според изпълнителната власт на Европейски Съюз новите критерии няма да принудят водачите да се разделят с обичаните си коли, в случай че те са на практика неизползваеми. Поне на този стадий новото предложение към момента не е признато, като очевидно би трябвало да мине още време, преди този момент да стане. И наредбата да претърпи някои промени, като най-важната от тях, най-малко съгласно съперниците на плана, е методът за известяван на притежателя, че колата му би трябвало да бъде бракувана.

По материали на Аутомедиа, Факти БГ
Форуми и обществени мрежи:

Капитализмът не е това, което беше...

Новият правилник, който Брюксел приготвя за жителите на съюза разумно среща мощен отпор, а обществените мрежи и конгреси са отдушникът на това отвращение. Защото не е загадка, че съгласно разнообразни оценки на експертите 70-80 на 100 от българите карат коли, които са над 15 година Ето някои от мненията на елементарни консуматори:

Ирис:
Драги европейски водачи,имате ли си на концепция, че водата е достигнала до точката на шупване. Знаете ли какво ви чака, в случай че кипне и че няма къде да си скриете главиците...

Анонимен:
Талибаните от Европейски Съюз всеки ден мислят нова дивотия на тематика по какъв начин да им скофтим живота на тия. Като останем без коли и без жилища, ще сме като от оная даволска реклама - нямам нищо и съм благополучен.

Данъкоплатец:
Европейски Съюз да уеднакви заплатите в съюза и тогава да желаят такива забрани. Също огромните експортьори да създадат цените на нови коли идентични за всички страни. В момента една нова японска кола коства в Съединени американски щати с към 20 до 30% по-малко, в сравнение с в страни втора употреба в Европейски Съюз. Също по този начин страните от първа ръка в Европейски Съюз употребяват огромни отстъпки. Поставете елементарните хора на равна основа и тогава искайте, изедници мръсни!

Криейтив:
Забрана за това, възбрана за това, а къде отиде демокрацията? Май съумяха да ни прилъжат и в този момент капитализмът да се развихри! Утре ще кажат, не може да имаш пералня по-стара от 10 години тъй като не е ЕКО, тв приемник по-стар от 10 години тъй като харчи доста ток и по този начин нататък.  Капиталистите ще създават на наш тил нови артикули, а ние ще купуваме щем не щем!

Мнение:
Естествено! Нали тия марионетки са лобита на шепа хора, повярвали си, че владеят света! Защо толкоз доста ламтят народите да си махнат старите коли?! Защото те (старите автомобили) устоят доста повече от новите, а това дава независимост...

Експерт: С напън няма да стане

Ще се откажем ли от остарялото возило при 80% по-висок налог?

Обмислят с близо 80% да вдигнат налога за старите коли. Информацията е на база план за напълно нов закон за насърчаването на електрическата подвижност, квалифициран от Министерството на нововъведенията и растежа. Според упованията най-голямо нарастване на налога се планува за най-старите дизелови коли. Целта е хората да се откажат да карат такива.
" Ситуацията е добре позната от епохи. Извадена е една огромна сопа и един дребен морков и те би трябвало да сработят по едно и също време, с цел да доведат до съответен резултат. Тази сопа единствено наподобява огромна. Един налог на 20-годишен автомобил с мощ 140 конски сили да вземем за пример, регистриран в София, би коствал към 170 лева по калкулатора сега. За един чисто нов автомобил, до 5 години, с по-висок екологичен клас, се оказва, че данъкът му ще е същият ", разяснява ръководителят на " Прес-авто клуб " Борислав Цаков.
По думите му, с цел да си купуваме по-нови и чисти коли, няма да стане с напън, а единствено в случай че това се трансформира в по-изгоден вид за българина. " В момента остарелият му е по-изгоден ", добави специалистът. По думите му казусът със старите коли е не толкоз в придвижването, а в ниските разноски за притежаването на подобен автомобил.
" В Испания годишният налог е малко над 1000 евро, в Белгия отива над 2500 евро. Ако това е данъкът в България, хората ще би трябвало да се освободят от автомобила. Всички промени в международен мащаб целят да ни смъкват от колите. Ние сме с доста остарял автопарк. Средната възраст може би към този момент е прескочила 20 години. Проблемът в България е, че старите коли, които си представяме, че отпадат, не отпадат. Биват продадени на различен ", изясни ръководителят на " Прес-авто клуб ".

Bulgaria ON AIR
България - гробище на остарели трошки

България е гробището на Европа за остарели коли. Само за предходната година са импортирани 350 000 коли втора употреба, което е връх за Eвросъюза.
Затова транспортният министър Георги Гвоздейков предложи през декември м.г. всеки остарял автомобил, вкаран у нас, да бъде таксуван с спомагателна такса от 500 лв..
Парите щели да отиват в специфичен фонд за подкрепяне на покупката на електрически коли. Целта е ясна - да се стопира вносът на остарели трошки, които замърсяват и са отвън всевъзможни еконорми, признати към този момент на Запад. И да се подтиква покупката на нови коли.
Идеята по принцип е доста хубава, и ДбелитеУ търговци, и самите консуматори надали желаят да търгуват возила на по 20 години. Проблемът е, че българинът е най-беден в Европейски Съюз. И постоянно не може да отдели повече от 3-4-5 хиляди лв. за автомобил.
Тези 500 лв. просто ще го натоварят в допълнение. Министър Гвоздейков показа, че таксата ще бъде поета " някак си " от търговеца. Но не е ясно по какъв начин. Никой няма да си жертва облагата. А тя е от този порядък при най-евтините коли. Тоест претрупан ще бъде крайният покупател, който просто няма парите за нещо по-хубаво и екологично.
На това мнение е и Цветелина Цанева, изпълнителен шеф на Асоциацията на вносителите на коли (АВА).
" Отново ще бъде претрупан крайният консуматор. Най-неплатежоспособните, най-бедните - безапелационна беше Цанева пред " Марица ".
" Който има финансови благоприятни условия, купува нови или електрически коли. Нали никой не чака, че компаниите ще се лишат от облагата си, с цел да подкрепят страната. Просто ще се калкулира в крайната цена. Всичко опира да покупателна дарба. Който няма пари, ще му стане още по-трудно. "
Цанева обърна внимание и на различен миг. " И в този момент се заплаща екотакса. Целта е компаниите да имат ангажимент при преработването на старомоден автомобил. Но какво става с тези пари - никой не знае. Идеята на транспортния министър би трябвало да бъде много сериозна премислена. Подобни такси се постановат от страни, производители на коли ", сподели още шефът на АВА.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР