Вътре в мегазатвора на Ел Салвадор, който държи 12 000 предполагаеми гангстери

...
Безмилостната война на президента на Салвадор Найиб Букеле срещу бандите
Коментари Харесай

Безмилостната война на президента на Салвадор Найиб Букеле срещу бандите постоянно запълва килиите на огромен затвор, който може да е най-големият в Латинска Америка.

В комплексът в Теколука, югоизточно от столицата Сан Салвадор, десетки затворници с бръснати глави надничат от един-единствен блок.

Сред вездесъщите бели тениски и шорти се открояват някои глави и вратове, покрити с тъмни татуировки.

AFP се присъедини към правителствени служители по правата на човека тази седмица в рядка обиколка на затвора, официално известен като Център за задържане на тероризма, почти точно шест месеца след откриването му на 24 февруари.

< p>Огромният затвор има капацитет за 40 000 затворници, но сега побира 12 114 обвинени членове на банда.

„Ние упорстваме тук ден след ден, опитвайки се да се променим с помощта на нашия Бог“, Хосе Уркила Бонила , член на бандата Barrio 18, каза от килия.

Хуманитарни организации поставиха под въпрос отношението към предполагаемите членове на бандата. ООН осъди, че сред десетките хиляди задържани в затворите на страната има най-малко 1600 непълнолетни.

Затворът е построен, за да държи някои от повече от 72 000 предполагаеми членове на банди, задържани при извънреден режим, постановен през март 2022 г. от Конгреса по искане на Букеле, в отговор на ескалацията на насилието, която отне живота на 87 души само за три дни.

Властите обвиняват почти всички затворници от Теколука, че принадлежат към жестокия съперник Мара Салватруча (MS-13) и Барио 18 банди с произход от улиците на Южна Калифорния преди четири десетилетия.

„Когато си дете, всеки те лъже и ти подслажда, изпадаш в грешка , и когато пораснеш... го осъзнаваш“, казва Нелсън Веласкес, 37-годишен затворник, който има татуирано „MS-13“ на главата си.

- До 75 затворници на клетка -

Веласкес говори по време на посещение в съоръжението от омбудсмана по правата на човека на Ел Салвадор Ракел Кабайеро и комисаря по правата на човека на страната, колумбийския гражданин Андрес Гусман.

Около 60 до 75 затворниците живеят във всяка килия от около 100 квадратни метра (1000 квадратни фута). Те споделят две тоалетни и две мивки с течаща вода за миене, както и два контейнера с питейна вода.

С вързани ръце, облечен като останалите затворници с тениска, къси панталони и с бяла маска, Веласкес каза, че вече е излежал две присъди за различни престъпления на обща стойност 15 години, но сега очаква нов процес. като капандури за осветяване на двор, който разделя блоковете.

Някои затворници са освободени.

„Към днешна дата няколко над 7000 са освободени“, каза министърът на сигурността Густаво Вилаторо Вторник.

За да построи затвора, държавата закупи 166 хектара (410 акра) земя.

Състоящ се от осем килийни блока, комплексът е заобиколен от 2,1 километра (1,3- миля) бетонна стена, която е висока 11 метра (36 фута), в допълнение към електрифицираните телени огради.

- „Храната е недостатъчна“ -

След разговор със затворници в различни килии , Кабайеро, омбудсманът по правата на човека, каза, че затворниците се оплакват, че има липса на храна.

„Те се оплакват, че храната е недостатъчна“ и „че бездействат, не правят нищо, защото са заключен", каза Кабайеро пред АФП.

Затворът има трапезарии, зони за почивка, гимнастически салон и маси за пинг-понг, но само за използване от пазачите.

Има и тъмни "наказателни килии" без прозорци за затворници, които извършват неправомерно поведение. Има стаи за виртуални съдебни заседания, така че затворниците да не трябва да напускат затвора.

На затворниците не се разрешават посещения от членове на семейството.

По време на посещението в затвора комисар Гузман попита затворниците за положението им в килиите и повечето от тях казаха, че вода „не липсва“, но поискаха метли и препарат за почистване.

Лекар каза, че проби от вода се вземат ежедневно и се изпращат в лаборатория за изследване за възможно замърсяване.

Затворниците са разделени в мненията си: някои казват, че получават паста за зъби, четки за зъби и сапун навреме, докато други изискват лекарства за тези, които страдат от терминални заболявания.

„Има много, много, много повече работа за вършене от гледна точка на човешките права за тях, но ние се справяме добре“, каза Гузман. Той твърди, че затворниците „се намират в достойни условия“.

Правозащитната неправителствена организация Cristosal осъди 174 смъртни случая на задържани под държавен арест на първата годишнина от извънредния режим, който определи като „постоянна мярка за репресии и нарушения на правата на човека."

ООН призова за разследване на смъртта.

Кабайеро увери, че в затвора има медицински екип от 50 души, включително медицински сестри и лекари.

cmm/ag/ltl/lbc/tjj/des

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР