Безхаберието в БДЖ продължава и от ден на ден не

...
Безхаберието в БДЖ продължава и от ден на ден не
Коментари Харесай

Пак безхаберие в БДЖ: Два от чисто новите Смартрони вече са извън движение |

Безхаберието в БДЖ продължава и от ден дневно освен че не става по-добре, само че и мащабът на нещастието се задълбочава! Два от чисто новите локомотиви на националния жп транспортьор " Сименс Смартрон ", доставени единствено преди една година, към този момент са спрени от придвижване, научи OFFNews.

Причината е, че моноблок колелетата на машините, носещи гордите имена на българските владетели хан Тервел и цар Петър, напълно са се изтрили и към този момент са рискови за придвижване. В същото време управлението на БДЖ въобще не е разкрило социална поръчка за доставка на въпросните елементи. Смяната на моноблок колелетата на един локомотив от въпросната серия не е евтина - коства към 100 000 евро, само че точно доставката на тези машини разреши на БДЖ по някакъв метод да " върже " графика за придвижване на влаковете у нас.

Проблемът е, че неприятното напълно скоро ще стане още по-лошо. OFFNews разполага с данните за пропътуваните километри и износването и на останалите локомотиви, доставени от немския софтуерен колос. А те демонстрират, че до 3-4 месеца отвън строя ще излязат половината от 15-те " Смартрона ". Така има действителна заплаха проектите на транспортния министър Николай Събев да усъвършенства железопътната услуга в България да отидат в коша и измежду лято, когато има най-вече пасажери по натоварените дестинации като София-Бургас и София-Варна, да няма здрави локомотиви, които да теглят вагоните.

До момента двата отпаднали локомотиви са навъртели величествен километраж. Машината с номер  80 036 (хан Тервел) е минала 420 000 километра, а 80 048 (цар Петър) - 320 000. Втората е изхабила моноблок колелата доста по-бързо поради това, че е пътувала главно по втора линия, по която се намира Искърското дефиле. Там стоманеният път е с повече криви, което води до потребност от по-чести поправки.

Според информация на OFFNews пред управлението на БДЖ най-малко на два пъти през последните месеци са внасяни отчети за казуса с моноблок колелетата на новите " Сименси ", само че мениджмънтът не е подхванал нищо. Сега като се изключи че не се знае какъв брой време машините ще са отвън придвижване има действителна заплаха да бъдат окрадени на части до момента в който стоят в депата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР