Бездимните технологии за употреба на тютюн чрез нагряване могат да

...
Бездимните технологии за употреба на тютюн чрез нагряване могат да
Коментари Харесай

Данни от реалния живот - системи за нагряване на тютюн

Бездимните технологии за приложимост на тютюн посредством нагряване могат да играят значима роля за понижаване на вредата от тютюна. Данните от действителния живот имат освен добавена стойност към наличните научни данни, само че те усъвършенстват наличните познания за това по какъв начин на процедура прекосяването от обичайни тютюневи произведения на новите бездимни системи за нагряване на тютюн може да повлияе на публичното здраве.
Какво съставляват данните от действителния живот?
Данните от действителния живот постъпват от разнообразни места по света и отразяват резултати от приложимост на даден артикул в действителни условия. Обикновено те са от обсервационни изследвания, данни от изпитвания, от застрахователни или различен тип искове, от електронни регистри и бази данни от изследвания за здравен статус, здравни досиета и така нататък Именно този тип данни постоянно се употребяват за съображение при вземането на решения в региона на опазването на здравето наред с токсикологичните и клиничните данни. Данни от действителния живот могат да бъдат регистрирани и от изследвания по отношение на сигурността и успеваемостта на медикаменти, които се организират след стартирането им на пазара, като тези данни могат да се употребяват и за приемане на позволение за ново здравно приложение на обещано лекарство.
Ключът към нашата стратегия за оценкаНека съпоставим данните от действителния живот и тези от типично клинично изпитване. Клиничните изпитвания са значима част от нашата стратегия за оценка и в тях ние изследваме дали при пълнолетните пушачи, които минават изцяло от цигари на бездимни артикули, се следят промени в здравния статус и какви са те. Участниците знаят, че вземат участие в клинично изследване. Често те би трябвало да следват избрани указания, да посещават постоянно клиниката, с цел да дадат биологични проби, или даже да прекарат няколко дни в клиниката. При участниците в клинично изследване може да се следи разлика в използването на продуктите, в сравнение с това би се случило в действителните условия на всекидневие, само че това е просто тъй като те осъзнават в огромна степен, че са избрали да вземат участие, и съблюдават прецизно всички указания в изследването. Реклама Данните от действителния живот, въпреки това, са данни от документи и регистри, основани най-вече в естественото всекидневие на хората. В образците по-долу източниците на данни от действителния живот може да са пазарни данни и данни за продажбите, въз основата на които се наблюдават измененията в използването на дадени артикули. Те може да включват и застрахователни искове или данни от лечебни заведения или други медицински заведения, които са събрани и анонимизирани за задачите на научните проучвания или формулирането на политики. Понякога клиничните изследвания също може да са с подобен дизайн, който да разрешава да се съберат данни и от действителния свят, без да се влияе доста върху държанието на участниците.
Лабораторните изследвания и строго следените опити, както клиничните изпитвания, дават благонадежден отговор на тъкмо дефиниран теоретичен въпрос. А данните от действителния свят, въпреки това, обезпечават на учените друга позиция за това по какъв начин стоят нещата в по-комплексни действителни обстановки. И двата типа данни са значими и в нашия теоретичен метод те се допълват, като в тяхната целокупност те са значима част от цялостната научна оценка за продуктите.
Продажбите на цигари спадат, откакто СНТ навлизат на пазара
Нашата водеща система за нагряване на тютюн (СНТ) беше пусната на пазара в малцина определени градове в Япония през 2014 година, като последователно доближи национално покритие през 2016 година Преди продуктът да излезе на пазара в интервала от 2011 година до 2015 година, общите продажби на цигари в Япония понижават със приблизително 1.8%. След стартирането на СНТ в няколко града в Япония общите продажби на цигари резервират същата наклонност. Но след разпространяването на СНТ в народен мащаб към този момент се отбелязва осезателен спад на продажбите на цигари приблизително годишно с 9.5% за интервала от 2015 година до 2018 година

Независима група откриватели от Американското сдружение за битка с рака (American Cancer Society) на собствен ред също проучва данните за продажбите на цигари от комерсиалните обекти в Япония, с цел да откри аргументите за забележителния спад на продажбите на цигари за интервала от 2014 година до 2018 година Наред с стартирането на пазара на нашата СНТ са взети под внимание и други фактори като цена, по-строги регулации, предложение на СНТ от други производители и други условия. Изследователите доближават до извода, че тези фактори евентуално не са главната причина за спада в продажбите на цигари.
Реклама
Авторите в действителност заключават, че навлизането на нашата СНТ на пазара е най-вероятното пояснение за спада в продажбите на цигари в Япония. Освен това наклонността на понижение в комбинираните продажби на цигари и СНТ продължава и след стартирането й на пазара. Тези данни ясно сочат, че стартирането на този нов артикул не е довело до увеличение на общото ползване на тютюн, само че че доста пушачи, които другояче биха траяли да пушат цигари, са минали на СНТ.
По-нисък % на хоспитализации за ХОББ и ИБСДанни от Япония Намалените продажби на цигари обаче не са директно доказателство за понижена щета на равнище население. Именно по тази причина се извърши инспекция и дали стартирането на СНТ на пазара е обвързвано с промени при индикаторите за болести, свързани с пушенето, на равнище население.
Събраните данни са за хоспитализациите за определени крайни точки, свързани с пушене: хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), утежняване на положението при пациенти с ХОББ и исхемична болест на сърцето (ИСБ). Тези данни са извлечени от две бази данни: Medical Data Vision (MDV) и Japan Medical Data Center (JMDC). За определените крайни точки са съпоставени броят на хоспитализациите преди и след стартирането на СНТ на пазара в Япония. Данните сочат, че броят на хоспитализациите стартира да спада скоро след излизането на продукта на пазара. За момента този спад е сдържан, само че е измерим. И това е разумно за равнище цялото население, като се има поради, че може да се нужни години преди равнището на риск за тези крайни точки да намалее, когато един обособен субект спре да пуши. Следователно този вид данни от действителния живот би трябвало се наблюдават и в бъдеще и да се възпроизведат и в други страни.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Здравеопазване 3 Строителство и парцели 1 Здравеопазване 2 Седмицата 3 Строителство и парцели 1 Здравеопазване 2 Компании Реклама
Хоспитализации за ХОББ в Япония във времето, данните са получени от базата данни JMDC. Тенденцията на растеж на хоспитализациите за ХОББ се прекатурва през 2017 година малко след стартирането на СНТ на пазара в Япония. Трябва да се има поради, че този вид проучвания имат доста ограничавания и е значимо да се означи, че резултатите не демонстрират причинно-следствена връзка.
Независими данни от ИталияДанните от действителния живот за хоспитализации, свързани с ХОББ от Япония, се удостоверяват и от действителни данни от клинично изследване на Центъра за високи достижения и ускорение на намаляването на вредата (Center of Excellence for the Acceleration of Harm Reduction - CoEHAR) към Университета на Катания в Италия. През 2017 година CoEHAR набира пациенти с ХОББ и наблюдава естественото им всекидневие в продължение на три години. За този тригодишен интервал пациентите посещават клиниката три пъти за инспекция на това дали пушат и за обзор на здравословното им положение. След привършване на изследването са оценени медицинските картони на пациентите. На базата на това дали пациентът е пушач или не са образувани две групи: 19 души, които са почнали приложимост на СНТ и са понижили доста пушенето на стандартни цигари, и други 19 пациенти, които не престават да пушат единствено цигари и не използват въобще СНТ.
Сравнението на здравните индикатори на двете групи демонстрира значими резултати, обяснени от проф. Рикардо Полоса, основател на CoEHAR:
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама " Употребата на СНТ води до понижаване на броя на случаите на обостряне на ХОББ с над 40%. "
Освен това общото здравно положение, респираторните признаци, качеството на живот и физическата интензивност се усъвършенстват непрекъснато за тригодишния интервал на осъществяване на изследването в групата на участниците, които използват СНТ, до момента в който усъвършенстване при участниците, които не престават да пушат цигари, не се следи. Тези резултати са изключително информативни, тъй като следствията за здравето на пациентите се наблюдават в действителни условия, в които те са изложени освен на фактори от околната среда в всекидневието.
ЗаключенияКогато става дума за решения, свързани със здравето, те се базират на редица доказателства, които се допълват: доказателствата от следени научни опити дават отговор на съответни авансово дефинирани въпроси, до момента в който доказателствата, събрани в действителния живот, спомагат да се схванат здравните резултати от продукта в действителни условия. Данните от действителния живот, налични досега, сочат, че стартирането на СНТ на пазара може да има позитивно влияние. Навлизането на СНТ на пазара освен евентуално е причина за спада в продажбите на цигари в Япония, само че и е обвързвано с понижаване на хоспитализациите, свързани с ХОББ и ИБС.
Ще продължим да събираме и проучваме данни от действителния живот, по-специално епидемиологични данни от дълготрайни проследяващи изследвания, които съдържат информация за други променливи, които може да имат въздействие върху риска от развиване на болести, свързани с пушенето, както и за фактори, свързани с метода на живот и средата (например диета, замърсяване). Съвкупността от доказателства за СНТ, събрани досега, в това число пробни данни и данни от действителния живот, са в посока, подкрепяща опцията за понижаване на вредата.

Материалът се разгласява с поддръжката на Филип Морис България
Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР