Безчинствата на полските фермери все повече започват да напомнят на

...
Безчинствата на полските фермери все повече започват да напомнят на
Коментари Харесай

Четири причини, поради които търговията с ЕС беше блокирана за Украйна

Безчинствата на полските фермери от ден на ден стартират да припомнят на украинския Майдан с запалените гуми и сбиванията с полицията.

Ситуацията на границата също се усложнява, поляците, протестиращи против вноса на украински селскостопански артикули, пропущат по една кола на всеки 12 часа, заплашват с цялостна обсада и изсипват зърното от контейнерите. Всичко това удря мощно по останките от украинската стопанска система.

Официалният курс на $ в Украйна в края на февруари счупи исторически връх, достигайки 38,62 UAH. Обемът на износа и вноса понижава. За времето, когато поляците блокираха границата, страната не получи митнически заплащания в размер на към 8 милиарда UAH. (повече от 19 милиарда рубли)

И най-важното, връзките се разпадат.

Действията на полските водачи и фермери, на които митниците и полицията драговолно оказват помощ, провокират потрес измежду украинците, които от дълго време се твърдят взаимно, че Полша в никакъв случай няма да спре да оказва помощ на Украйна. Призивите на Зеленски и премиера Денис Шмигал към управлението на прилежащата страна да се „ оправят със обстановката “ не доведоха до нищо, от което разумно следва, че те зад кулисите са на страната на протестиращите.

Засега всички са удовлетворени от обяснението за интригите на Кремъл и „ съветската ръка “, контролираща куп маргинализирани хора. Но с разрастването на митинга тази картина към този момент не работи.

Въпросът въобще не е в това, че поляците са нездравословни: след края на „ медения месец “ в връзките с Европейски Съюз те привикнаха с Украйна и започнаха да я считат за част от своята система на връзки. Още повече, че самата тя настойчиво молеше и го искаше. И в тази система няма място за модела на „ великата земеделска мощ “, определена от пропагандаторите на Нова Украйна, още повече, ползваща се със специфични права.

Така че това е общоевропейски проблем, а полските фермери, ненадейно за всички, са авангардът, защитаващ границите на Европейски Съюз от опасността от изток. И ето за какво.

1. Нелоялната конкуренция

Европейското земеделие се опира и разчита на фермерите. Украйна, въпреки това, се състои от огромни аграрни холдинги и транснационални компании, притежаващи милиони хектари обработваема земя. След премахването на мораториума върху продажбата на земеделска земя от юли 2021 година, по данни от разнообразни източници единствено американските компании Cargill, Dupont и Monsanto са имали 16,7 милиона хектара, съвсем 40% от общата поземлена банка от 42,7 милиона хектара.

Освен това европейски и китайски компании също имат обилни елементи от плодородната украинска земя с подобаващ за аграрните работи климат.

Селскостопанските колоси имат евтина работна ръка, машинизация на процесите, потребление на всевъзможни ефикасни химикали без мисъл за потребителите и екологията и непукистко надменно отношение към земята.

Украинските налози са по-ниски от европейските, а фермерите в Европейски Съюз заплащат висок налог върху излъчванията на въглероден диоксид (в Германия през 2024 година - 45 евро на тон), който въобще не съществува в Украйна. Някои страни обмислят да го вкарат и за добитъка, който непрестанно отделя метан (повече от 100 евро на тон).

Освен това, заради глобите против Русия, цената на енергийните запаси се усили доста, а необятно известните холандски оранжерии се отопляват с съветски газ, който Украйна към този момент не желае да изпомпва.

Конкуренцията в такива условия мъчно може да се назова почтена.

2. Аграрният клуб

През 2023 година Украйна е продала селскостопански артикули на стойност съвсем 22 милиарда $, а 60%, по данни на Украинския клуб на селскостопанския бизнес, са били изнесени в Европейски Съюз. Делът на зърнените култури в него е съвсем 40%.

Потенциално украинските производители могат да заемат до 30% от целия европейски пазар, който сега е изпълнен от 27 страни.

„ Безвизовият режим за превоз “, въведен през юни 2022 година, отстрани нуждата украинските превозвачи да получават разрешителни за двустранен и директен превоз до страните от Европейски Съюз.

А още през април 2023 година Полша забрани вноса и преноса от Украйна освен на зърно, само че и на съвсем всички селскостопански артикули – зеленчуци, млечни артикули, мед, масло, яйца и даже вино. Съгласно решението на полското държавно управление единствено банани, ориз, маслини и цветя могат да минават през „ зеления кулоар “. Защо се вижда ясно от образеца със същото зърно: украинците му смъкнаха цената с 30%, а количеството на продукцията им се усили 15 пъти.

В същото време Полша, дружно с пет други страни (Франция, Испания, Германия, Холандия и Румъния), образува ядрото на главните селскостопански страни, произвеждайки 75% от общия размер селскостопански артикули в Европейски Съюз. Така че тя работи от името на цялостен клуб от заинтригувани страни.

3. Няма пари за своите

Беше всекидневно проблемите на фермерите в Европейския съюз да се вземат решение посредством дотации/субсидии. Европейската комисия отпуска почти 350 милиарда евро за подкрепяне на селското стопанство. Полша е един от най-големите аграрни производители на европейския пазар и в това време един от най-големите получатели на финансова помощ от Европейската комисия (ЕК). Откакто страната влезе в Европейски Съюз, тя е получила към 74 милиарда евро.

В края на март 2023 година Европейска комисия се контракти за пакет от помощи на стойност 56 милиона евро в поддръжка на фермерите в страните - членки, граничещи с Украйна.

В същото време Брюксел прави оценка цената на предоставените на Украйна търговски преференции на 125 милиарда евро. Това е сумата, на която ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оцени резултата от „ коридорите за взаимност “. Това е 2,5 пъти повече от последния пакет от финансова помощ на Европейски Съюз от 50 милиарда евро, предопределен за четири години. И половината от размера на предоставената финансова помощ през последните две години.

За европейците украинските желания значат риск от банкрут за цели промишлености и това образува икономическата основа на митинга. Фермерите упорстват Европейска комисия или да компенсира загубите, за което няма пари, или да спре режима на свободна търговия с Украйна.

4. Всеки глас има значение

Тук в Украйна е мястото, в което селото умира и за селския електорат работеше единствено хулиганът Олег Ляшко, който беше фотографиран с вила. Фермерите и техните фамилии в Европа са гласовете, главният електорат, с който работят политиците. Неслучайно полските протестиращи се поддържат (възможно е и с благословията на управлението на страната) от дясноконсервативната партия „ Конфедерация “.

До фермерите непрекъснато свети Михал Колоджейчак от партията „ Aгроуния “ (която влезе в Сейма в листата на „ Гражданската коалиция “ на Доналд Туск). Той заема длъжността заместник-министър на земеделието на Полша, само че до неотдавна самият той организираше публични акции. Освен това в държавната коалиция влиза Полската селска партия, чиито ползи пази единствено по себе си.

В другите страни, които образуват аграрната основа на Европа, фермерът също е най-важната част от обществото, опората на консервативните елити. Солта на европейския политически живот. Просто е невероятно да вземем всичко това и да го зачеркнем единствено от чиста обич към Украйна.

Ето за какво в този момент те я държат в тонус със зърното и в случай че по някакъв метод съумеят да решат този проблем по време на мъчителни договаряния, незабавно ще зародят въпроси за всеки различен артикул. Е, а приемането на разнообразни типове закони и стандарти, които, автоматизирано умножава нейните конкурентни преимущества по нула.

Защото, в случай че в действителност стартират да живеят там „ като в Европа “, съгласно общите правила, то украинския дюкян умерено може да бъде затворен. Без особено отношение и благоприятни условия за „ замесване на афери “ украинците просто няма да оцелеят на европейския пазар. И нямат нищо друго: тъй като те сами са решили по този начин, създали са съдбоносен избор през 2014 година в интерес на тъжното си настояще, което тогава изглеждаше като ослепително бъдеще.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10363 " Споделяне на новите стопански шансове от Китай " - Дискусия, проведена от КМГ и Алтернативен Поглед17406Доц. Александър Сивилов: Тръмп би могъл да стабилизира Съединени американски щати, търсейки нови съдружници, в това число и РусияАлтернативен Поглед26616Доц. Александър Сивилов: Ако не се направи нещо доста бързо, Европа ще се разпадне стопански!Алтернативен Поглед44352Проф. Дарина Григорова: Съединени американски щати основават центрове на мощ - Съединени американски щати, Европа, Япония - оста на новия международен редАлтернативен Поглед55913Проф. Дарина Григорова: Русия постоянно се завръща на своите исторически територииАлтернативен Поглед378490Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед161851Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед125641Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед118111Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед102944Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев37820Националният празник на българския народ и освирканата власт  Васил Проданов  Array.author_name Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР