Без зелен коридор“ Чернобил може да има съдбата на Фукушима.

...
Без зелен коридор“ Чернобил може да има съдбата на Фукушима.
Коментари Харесай

Опасност! Чернобил напът да повтори трагедията от Фукушима

Без „ зелен кулоар “ Чернобил може да има ориста на Фукушима. Това сподели в изявление за украинската осведомителна организация УНiАН кметът на Славутич Юрий Фомичев.

Кметът на градчето, подслонило евакуираните служащи от Припят след Чернобил ската повреда през 1986 година, е обсадено от съветските войски, а личният състав на някогашната атомна централа се пробва да предотврати нова покруса. Тъй като няма ток, е допустимо да спре охлаждането на останалото нуклеарно гориво. Има дизелови генератори, само че дизелът свършва, изясни градоначалникът. 

„ Вече шест дни няма ток в АЕЦ-а. Два часа след опита за възобновяване на електрозахранването, то още веднъж прекъсна. Нужен е нов ремонт. Това, което се случи във Фукушима , е същото – спряло е охлаждането на горивото. Много е огромен рискът “, добави той.

Повече от 20 000 поданици на Славутич са в изолираност и се пробват да оцелеят. Няма по какъв начин да им се достави храна. Вече шести ден те събират дърва, готвят на огън, оглеждат квас за самун и чакат помощ, заяви кметът на града. 

„ В момента в АЕЦ Чернобил има повече от 300 души, повече от 100 от тях са чиновници на АЕЦ и спомагателен личен състав - лекари, готвачи и така нататък Сред тях има военнослужещи от Националната армия, които охраняваха АЕЦ в Чернобил “, добави той.

„ Те са доста изтощени. Живеят под окупация. Вършат си работа, само че са на границата на опциите. Те се тормозят какво ще се случи със фамилиите им и дали ще се върнат вкъщи. На ръба на психически срив са. Изтощени са. Страхуваме се, че или ще се опитат сами да избягат оттова, или ще откажат да работят, което също е извънредно рисково “, предизвести градоначалникът. 

„ Те не престават да работят непрекъснато. Нужни са общо 2400 души в атомната електроцентрала в Чернобил , а в този момент тези 100 заложници, което е в действителност една нощна промяна, правят работата за целия личен състав “, добави той.

„ Много е рисково, тъй като всички системи на станцията се нуждаят от внимание. Затова е значимо изморените чиновници да бъдат размени от техни сътрудници. В Славутич има такива, които са подготвени. Те също ще бъдат държани като заложници “, съобщи Юрий Фомичев.

„ За страдание няма безвреден кулоар. Непрекъснато преговаряме с всички страни – както с нашите въоръжени сили, по този начин и с окупаторите – за основаване на „ зелен кулоар “. Ако някогашната АЕЦ остане без личен състав, следствията могат да бъдат пагубни “, сподели още той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР