Без военен парад тази година на 6-ти май, само с

...
Без военен парад тази година на 6-ти май, само с
Коментари Харесай

6 май: Ден на храбростта и празник на българската армия

Без боен церемониал тази година на 6-ти май, единствено с церемониален водосвет на бойните знамене и знамената светини пред паметника на незнайния войник в столицата България означи Денят на храбростта. Традицията слага цар Борис Трети през 1937 година, която с известни спирания се съблюдава и до момента.



Президентът и висш главнокомандващ одобри представителните блокове от националната гвардейска част и бойните флагове на гала пред паметника на Незнайния войник.



По традиция на 6 май бе отдадена респект и на починалите за свободата на отечеството. Президентът поздрави мъжете и дамите с пагони и не спести рецензиите към властта за систематичното занемаряване на проблемите на армията през годините.



" В днешното време на рецесии, войни и неустановеност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската войска, където процесите по рационализация и грижа за персоналния състав към момента се движат прекомерно мудно ", съобщи Румен Радев, президент на Република България.

" Отдавна моля не за незабавни, за спешни ограничения за секване не тревожния отлив от армията със мощна обществена стратегия ", добави президентът.



Все отново той поздрави партиите в 49-тия парламент за решението да се покачат заплатите на военните с 30 % от идната година, само че уточни, че е нужно повече.

" Необходим е повсеместен пакет от ограничения за връщане на привлекателността към военната специалност, само че динамичността на измененията в средата за сигурност постанова да покачваме разноските за защита и 2% към този момент не са задоволителни ".

Според служебния министър председател е рано да се мисли за повишение разноските за защита.



" Много са малко страните в Европейски Съюз и НАТО, които са над 2% за защита от Брутният вътрешен продукт. Ние се доближаваме. Наваксваме изоставането, тъй като всички споделят, че има закъснение във въоръжаването на българската войска. "

Служебният министър на защитата е на друго мнение. Според него, при растеж на военния бюджет единствено с половин % на актуалните 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт ще спре отлива на фрагменти, като армията ще успее да попълни вакантните щатове.



" Още 2021 година беше установено, че най-вероятно таванът от 2% няма да е задоволителен и там има една рекомендация бъдещият парламент да мисли за 2,5%. Даже програмата за вложения, която представихме в Народно събрание и която беше призната има 2 плана, какво може да се направи като рационализация и обществен пакет с 2% бюджет и какво с 2,5%.Така че, да! Мисля, че бюджетът ще пораства! ", сподели министърът на защитата Атанас Запрянов.

Стотици жители се събраха, с цел да следят тържествената гала. Парад нямаше, а единствената военна техника на този 6 май бяха тройка изтребители Миг-29, които извършиха въздушна маневра в небето над София. Полетът на бойните самолети е в символ на признателност към Народното събрание, което увеличи заплатите в армията.



фотоси: Българска телеграфна агенция

" Това е денят, в който публично се демонстрира, че българската войска е тук, че българската войска е жива, макар че няма да се лъжем - последните 30-35 години страната е мащеха, а не майка за армията, само че въпреки всичко с помощта на хората я има и ще я има и ще бъде ".

Имаше и разочаровани от неналичието на церемониал.

" Липсва ми несъмнено! Била съм на един доста огромен церемониал, който беше доста церемониален и доста прелестен и настроението беше неповторимо и несъмнено липсва ".

Искаш ли да станеш боец?
Бих станал.
Защо?
Защото има яки оръжия, танкове и самолети.

Екип на " По света и у нас "


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР