Без увеличение на заплатите от 1 януари тази година са

...
Без увеличение на заплатите от 1 януари тази година са
Коментари Харесай

Леден душ от 1 януари за заплатите на хиляди учители

Без нарастване на заплатите от 1 януари тази година са останали 4069 души педагогичен експерти, които са с прекъснати трудови правни отношения за интервала от 1 януари 2023 година до 10 август 2023 г. От тях 1303-има са с прекъснати контракти поради добито право на пенсия, написа Pariteni.bg.

Това оповестява министърът на образованието проф. Галин Цоков на депутатски въпрос, относно проблема, който породи с пенсионирани учители, които макар че са работили, не получиха обещаното нарастване на заплатата със задна дата.

Министърът припомня, че със Закона за държавния бюджет за 2023 година е заложено 15% нарастване на заплатите на учителите, считано от 1 януари 2023 година, както и на заплатите на непедагогическия личен състав.

Тъй като законът за бюджета беше признат със забавяне, а нарастването на възнагражденията е от началото на годината, породиха въпроси, свързани с прекратените контракти досега на установяване и договаряне на новите работни заплати, признава Цоков.

Той добавя, че беше подписан Анекс на 10 август тази година към Колективния трудов контракт в системата на образованието, който планува нарастване на заплатите със задна дата от 1 януари.

Колко получава един преподавател у нас и в чужбина

По думите му обаче наличието на настоящ трудов контракт е безспорна причина за приемане на плануваното нарастване на заплатите, тъй като от една страна заплатата се дефинира с самостоятелния контракт, а от друга трудовото правно отношение дефинира кръга от чиновници, на които им се поставя нарастване.

Следователно, в случай че трудовият контракт е преустановен, без значение на какво съображение, то съответният чиновник не попада в този кръг, в Колективния трудов контракт и надлежно в анекса към него. Затова съгласно министъра няма дискриминация по отношение на учителите, които не получиха нарастване поради прекъснати трудови контракти.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР