Без усилия и талант не може, и все пак: това,

...
Без усилия и талант не може, и все пак: това,
Коментари Харесай

Психолог разкрива малките тайни на олимпийските медалисти, които водят до успех

Без старания и гений не може, и въпреки всичко: това, което отделя медалистите от всички останали, е в огромна степен тяхната душeвност. Характерът и навиците, свързани с олимпийските достижения, са ключ към триумфа и в други области, споделя изтъкнатият състезателен психолог Даниъл Гулд пред Live Science.

1. Добре премерени старания

Много олимпийски състезатели са възпитани в фамилии със строга дисциплинираност. Нужна е самоотвержена работа, с цел да спечелиш орден. Но склонността да се претоварваш, единствено и единствено да постигнеш триумф, води до неприятни резултати - травми, неприятно координиране с останалите в тима и като цяло по-слабо осъществяване. Когато се стреми към някакъв триумф, човек би трябвало от време на време да даде приоритет на почивката пред подготовката, счита Гулд.

2. Оптимизъм

Популярната логика на психиката обича да приказва какъв брой е значимо да сме оптимисти. Според Гулд оптимизмът в действителност оказва помощ - и в игрите, и във всекидневния живот. Което не значи да гледаме на света през розови очила. Изследвания демонстрират, че  при първична оценка на обстановката оптимистите демонстрират не по-малко натурализъм от песимистите. Ценното при оптимизма е, че основава мотивация за смяна, считат учените. Оптимистите са подготвени интензивно да търсят решения, когато песимистите считат, че напъните им ще отидат напразно.

3. Честна самокритика

За да бъде оптимизмът потребен, би трябвало да е комбиниран с вярна самокритика. " За да сме почтени със себе си, е нужно малко самосъмнение, " споделя психологът, представен от Live Science. Точната самокритика дава опция човек да работи върху минусите си и да държи егото под надзор - и най-хубавият може да се провали.

4. Вътрешна мотивация

Психологията разказва два типа мотивация: външна, да вземем за пример парично заплащане или публично самопризнание, и вътрешна - натурален интерес и наслаждение от това, което правиш. Установено е, че външната мотивация нарушава вътрешната - когато стартираме да изкарваме пари от заниманието си, то се трансформира в работа. При Олимпийските игри външната мотивация е голяма и това пречи. Гулд цитира думите на един играч: " Това е все едно да сложа един милион $ на масата и да ви кажа, че са ваши, единствено в случай че не мислите за тях. "

5. Планиране против разсейващите фактори

Добрите спортни достижения рядко са инцидентни, а доста външни фактори могат да им попречат. Например голямото медийно внимание и купищата промоционални артикули, които получават олимпийците тъкмо тогава, когато би трябвало най-силно да се концентрират. Предварителните проекти за справяне с тези разсейващи фактори, както и с възможни разочарования, води до по-голям триумф в игрите.

6. Установен режим

Най-силното оръжие, когато имате дълготрайна цел, е да установите режим и да го спазвате - даже и в условия на цялостен безпорядък. Именно това избавя състезателите от цялото напрежение и шумотевица към игрите. Медалистите постоянно споделят, че са се чувствали " като на автопилот " по време на победните си осъществявания. Това по-рядко се случва при останалите състезатели. " Един състезател би трябвало да си построи привички и да ги съблюдава - те са неговото леговище, тъй като по време на игрите всичко се трансформира ", споделя с психолога един от сполучливите олимпийци.

Изтоичник: Live Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР