Без телефони по време на час. Това препоръчва ЮНЕСКО. И

...
Без телефони по време на час. Това препоръчва ЮНЕСКО. И
Коментари Харесай

ЮНЕСКО: Без телефони в час

Без телефони по време на час. Това предлага ЮНЕСКО. И акцентира връзката сред прекомерната приложимост на смарт телефони и неприятните резултати на учениците. В някои страни - от Франция и Испания - до Таджикистан и Гвинея към този момент такава възбрана работи.

Задължителна възбрана за потребление на телефоните на национално равнище у нас няма. В някои учебни заведения обаче тази мярка към този момент работи, само че единствено тъй като съответното образователно заведение е въвело свои правила. Според учителите ограничението на телефоните в час има и плюсове, и минуси. Офталмолози пък припомнят за заплахите от взирането в телефона и означават, че през към 2050 година от късогледство ще бъде наранено към половината човечество.

Вече няколко години преди началото тутакси децата в 140-о учебно заведение оставят телефоните си на особено място. Учителите вкарват възбраната за устройства в клас поради пристрастяването на децата към тях.

" Децата, влизайки още в класната стая, под еди кой си номер, оставят си тяхното мобилно устройство, то може и да не е едно, несъмнено, след привършване на образователните занятия, отиват, взимат си го или в междучасието, в случай че им е належащо, въпреки всичко родителите са тревожни от време на време ", съобщи Мая Зафирова, шеф на 140 СУ " Иван Богоров ".

Но в 21 век учителите знаят, че е мъчно да лишат децата изцяло от технологиите. Затова извличат и позитивното от обстановката.

" Един път в седмицата се старая часът да премине с телефон, т.е. дали ще има някаква игра, която да ревизира техните познания, дали ще има нещо, което би трябвало да намерят да ревизират в интернет и да извлекат някаква информация от него, само че сигурно се старая един път в седмицата да ги употребяват. Ако е уравновесено, т.е. да не е всеки час, а на всеки два часа един път да се употребява това или един път в седмицата без значение какъв брой са часовете по съответния предмет, сигурно може да се откри и рационално решение ", съобщи Константин Поборников, учител по БЕЛ и британски език в 140 СУ " Иван Богоров ".

" В учебното заведение учителите би трябвало да се трансфорат в надзиратели, с цел да могат да управляват тези неща, не знам дали биха могли да се оправят. Вариантът е в действителност да се употребяват цифрови устройства, телефони, таблети, компютри, които да са употребявани единствено за образователния материал ", съобщи Даниела, родител.

И въпреки всичко, би трябвало да се подхожда деликатно, с цел да се понижи рискът от късогледство.

" Препоръчителното време на приложимост е до 2 часа дневно. Хубаво е на всеки 40-50 минути близка работа най-малко 10 минути детето или надлежно възрастният човек да гледа надалече. Това облекчава аклиматизацията, която също има значение към удължение на очната ябълка и също да прекарват повече време на открито вместо пред цифровия устройства ", съобщи Иво Инджов, шеф на Отделение по Очни заболявания в УМБАЛ " Лозенец ".

Офталмолози предлагат дистанцията сред очите и телефона да бъде най-малко две педи, предава Българска национална телевизия.

" Колкото по-наблизо се взираме, толкоз повече натоварваме цилиарния мускул на окото, аклиматизацията и също рискът от развиване на миопията се усилва ", съобщи Иво Инджов, шеф на Отделение по Очни заболявания в УМБАЛ " Лозенец ".

А когато не се вземе под внимание късогледството може да докара и до глаукома, отлепване на ретината и по този начин да се стигне до трайно увреждане на зрението.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР