Без съмнение един от най-големите въпроси пред бъдещето на еврото

...
Без съмнение един от най-големите въпроси пред бъдещето на еврото
Коментари Харесай

Кой ще поеме поста на Марио Драги?

Без подозрение един от най-големите въпроси пред бъдещето на еврото през тази година ще бъде името на новия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). 8-годишният мандат на Марио Драги завършва през октомври тази година и пазарите желаят да знаят в каква посока ще поеме централната банка под управлението на новия си президент.

Представители на европейските управляващи споделят пред CNBC, че наподобява все по-вероятно френски претендент да поеме поста, само че към момента има прекалено много въпросителни, изключително поради идните избори за евродепутати и поради последващото систематизиране на позиции.

" По принцип, Франция е добра позиция да получи президентството на ЕЦБ ", споделя източник на изданието. По думите му, Париж има повече от един претендент, а Германия е вперила очи в президентството на Европейската комисия.

По европейските коридори най-често се загатват две имена: Беноа Кьоре - икономисти и сегашен член на управителния съвет на ЕЦБ, както и това на Франсоа Вилерой де Гало, който ръководи френската централна банка. И двата към този момент са декларирали, че са подготвени да поемат поста, съгласно Bloomberg.

Какъв е процесът?

Европейските страни могат да предлагат едно име. След това претендентите се разискват от министрите на финансите от еврозоната, както и от евродепутатите. Крайното решение обаче е в ръцете на оглавяващите страните от еврозоната.

В този подтекст би трябвало да напомним, че актуалните евроизбори ще отворят редица високопоставени позиции и те би трябвало да бъдат заети от представители на другите страни.

Разбира се, има и други имена, които са посочвани като възможни наследници на Драги. Те включват Йенс Вийлдман, гуверньор на Бундесбанк; актуалният и някогашният гуверньори на финландската централната банка Оли Рен и Ерки Ликанен, както и шефът на Международния валутен фунд Кристин Лагард, която е с френско поданство.

Каква ще е посоката?

Гуверньорът на Литва споделя пред CNBC, че без значение името на наследника на Драги, Европейската централна банка би трябвало да стартира да мисли за нормализация.

Според някогашния гуверньор на Кипър и член на ЕЦБ сред 2012 и 2014 година еврозоната има потребност от нов президент на централната банка, който да следва концепцията на Драги, че " би трябвало да се направи всичко, което би трябвало ". Именно поради това Паникос Деметриадес показва, че най-подходящ идващ президент би бил Кьоре.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР