Без резултати премина срещата на протестиращите майки на деца с

...
Без резултати премина срещата на протестиращите майки на деца с
Коментари Харесай

Без резултати премина срещата на протестиращите майки със социалния министър

Без резултати мина срещата на протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана със обществения министър. Бисер Петков даде обещание, че през днешния ден ще показа финансовите параметри на Закона за персоналната помощ, препоръчан от Мая Манолова, само че това съгласно нея не се е случило.

По калкулации на майките и омбудсмана към 80 000 души у нас с увреждания с решение ТЕЛК над 90% имат потребност от непозната помощ. Именно поради тях е обсъжданият законопроект за персоналната помощ. Майките упорстват тя да се заплаща съгласно самостоятелна оценка на потребностите на всеки един човек с увреждане, а не както е до момента - на калпак по техните думи. Очакванията обаче, че през днешния ден ще чуем съответните финансови параметри на разисквания законопроект, не се осъществиха.

Ето и реакциите след срещата:Мая Манолова, омбудсман на Република България: Това, което майките на деца с увреждания желаят, е закон за персоналната помощ, т.е. за тези които имат потребност от непозната помощ. Но аз се запитвам по какъв начин Министерството прави закон за обществените услуги, откакто не разполага с данни какви са потребностите на лицата с увреждания. Доколко точни ще бъдат другите два закона, в случай че те както се убедихме нямат конкретика и считат нагледно казано на око. Ами естествено, че като смяташ на око като вземеш оптималните стойности ще получиш неосъществим резултат, в случай че вземеш супер минимални ще постигнеш резултат, който да не взема решение проблеми, да не поддържа никого. Затова би трябвало да застанем на съответни цифри.
Вера Иванова: Палатката ще бъде пред Народно събрание, до момента в който не се гласоподава законът и влезе и на второ четене и мине всичките процедури. Няма отричане. Ние нямаме избор, крачка обратно по никакъв метод.
В понеделник ще има нова среща сред протестиращите майки и общественото министерство. Във вторник законопроектът би трябвало да бъде разискван от Съвета за интеграция на хората с увреждания. Междувременно палатковите лагери на няколко от места от страната остават, а майките оповестиха, че в случай че при започване на идната седмица не се реализиран съответни договорености, неопределен палатков лагер ще се появи и в Русе.

Майки на деца с увреждания повече две седмици живеят на палаткови лагери в отбрана на препоръчаните в него промени. Техните митинги станаха причина министър Бисер Петков да подаде оставка. Пак по тяхно гледище той беше възобновен на служба, с цел да продължи разговорът. Законът е създаден дружно с омбудсмана Мая Манолова и адвокати. Целта му е да се вкара самостоятелен метод за всеки човек. Според омбудсмана сходни промени могат да се създадат в границите на бюджета. Проектът включва и грижи за хора с увреждания, които са навършили 18 години.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР