Без ръкостискания и студена атмосфера - така описаха украинските медии

...
Без ръкостискания и студена атмосфера - така описаха украинските медии
Коментари Харесай

Нова надежда в преговорите между Русия и Украйна

" Без ръкостискания " и " студена атмосфера " - по този начин описаха украинските медии началото на четвъртия кръг договаряния сред Русия и Украйна в Истанбул през днешния ден. Краят им обаче се оказва ненапълно насърчителен, най-малко на пръв взор.

След финала на срещата сред представителите на Москва и Киев - първата такава лице в лице от три седмици насам - Кремъл разгласи, че понижава " фрапантно " военните си интервенции към Киев и Чернигов. Изявлението пристигна от съветския зам.-министър на защитата Александър Фомин, който го изясни с това, че " договарянията за подготовка на съглашение за статута на Украйна като неутрална и неядрена страна, а също и за изискванията на гаранциите за сигурността на Украйна, навлизат в практична фаза. " Фомин добави, че решението за понижаването на интензитета на военните дейности идва за " увеличение на взаимното доверие и основаване на нужните условия за бъдещи договаряния ".

Разговорите на брега на Босфора с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган обрисуваха параметрите на бъдещо съглашение за преустановяване на огъня и възможните стъпки към политическо споразумяване на спора. Въпреки това обаче дипломати от Киев, Москва и Запада остават скептични по отношение на постигането на неотдавнашен пробив. Не са изчезнали и съмненията, че Русия употребява диалозите, с цел да печели време, до момента в който прегрупира военните си сили и се приготвя за дълга игра с вярата западното единение по отношение на глобите да се пропука.
Намаляване или фокусиране на военните дейности
Новината за стесняване на съветските интензивности към Киев и Чернигов идва, откакто предходната седмица съветското военно командване разгласи, че Москва навлиза в " нова фаза " на войната в Украйна. Сега Кремъл ще се концентрира върху борбите в източната част на Украйна, където благодарение на бойци от самообявилите се републики в Донецк и Луганск съветските сили съумяват да разширят териториите под собствен надзор. Така Русия от началото на войната съвсем си е осигурила кулоар до Крим, преминаващ през обсадения Мариупол, завладения Бердянск и още елементи от азовското крайбрежие. Има разбори, че фокусирането на войната върху Донбас може да се употребява от Москва като коз в договарянията.
Реклама
В същото време нощес украинският президент Володимир Зеленски разгласи, че съветските войски са изтласкани от Иприн, град наоколо до Киев, където се водят яростни сражения от началото на окупацията. Думите му не са доказани от самостоятелни източници, само че съгласно английското разузнаване украинските сили бележат прогрес в " локализирани контраатаки " северозападно от столицата, в това число в Иприн и Хостомел. Ако се удостовери, връщането на контрола върху Иприн, би било важен миг за украинската защита.
Рано е за пробив
Сближаването на позициите идва, откакто Русия се е отказала от настояванията си за " денацификация " и " демилитаризация ", а Украйна е подготвена да разисква неутралитет след изтеглянето на съветските войски. Той ще включва отвод от участие във военни съюзи, само че и гаранции за сигурността на Украйна от западни страни плюс Турция и Израел. Всичко това обаче би трябвало да мине през референдум в Украйна. От своя страна Русия декларира, че няма срещу участието на Украйна в Европейски Съюз.

Както показва обаче пред Financial Times Давид Арахамия, който оглавява парламентарната група на партията на Зеленски, " всички тези въпроси " са " на масата през цялото време ", само че множеството остават нерешени. Впечатлението от през днешния ден е, че най-малко има повече благосклонност за решаването им, въпреки да не бе реализирано нищо съответно нито по филантропичните въпроси (определено от украинската делегация като " стратегия най-малко " ), нито по прекратяването на огъня ( " стратегия най-много " ).

Именно постигането на помирение е изискването да се стигне до истински диалози по основните тематики за статута на Украйна и гаранциите за сигурността й. А най-сложните въпроси за бъдещето на Крим и Донбас ще останат за разискване в възможни бъдещи договаряния сред Путин и Зеленски.
Реклама
Въпреки обнадеждаващите сигнали през днешния ден, остават съмненията, че застоят на бойното поле повода за демонстрацията на благосклонност. И договарянията не престават да служат за печелене на време за прегрупиране на силите преди нова атака.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светломира Гюрова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР