Без против и въздържал се парламентът на Република Северна Македония

...
Без против и въздържал се парламентът на Република Северна Македония
Коментари Харесай

Затваряне грози клубове в РСМ с имена на противоречиви личности

Без " срещу " и " въздържал " се Народното събрание на Република Северна Македония одобри измененията в Закона за сдруженията и фондациите, препоръчани от опозицията, и Закона за политическите партии, импортиран от ръководещата СДСМ, да бъдат признати по съкратена процедура. Променените текстове в двата закона са съвсем идентични и се отнасят до имената на сдруженията и партиите, съобщи Българска телеграфна агенция.

С промените се предлага да бъдат изключени опциите да се употребяват имена или псевдоними на лица, които са били свързани с каквато и да е форма на дискриминация или поддръжка на разнообразни типове фашистки или нацистки организации.

Миналата седмица беше счупена табелата на българския културен център в Охрид " Цар Борис Трети " единствено пет дни, откакто беше открит.

Вносителите от Вътрешна македонска революционна организация обявиха от трибуната: " През последните месеци бяхме свидели на откриването на така наречен културни клубове, кръстени на спорни персони. Този закон би трябвало да постави завършек на това ". 

" През последните седем месеца станахме очевидци на откриването на така наречен културни клубове, кръстени на спорни персони, нацисти и фашисти. Този закон би трябвало да постави завършек на откриването на сходни сдружения и фондации. С промените се предлага да бъдат изключени от вероятните наименования на сдруженията имената, презимената, прякорите, псевдонимите, съкращенията и буквите на лица, които по какъвто и да било симптом, метод или форма в предишното са били свързани с расова, религиозна, национална, етническа и друга непоносимост, назадничавост, ненавист, геноцид, екстремизъм или поддръжка на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх ", изясни наличието на измененията една от вносителките на промените в Закона за сдруженията и фондациите и народен представител от ВМРО-ДПМНЕ Рашела Мизрахи.

Според оферти текст организациите, сдруженията, фондациите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията и фондациите, са длъжни в тримесечен период от влизане в действие на законовите промени да хармонизират своите имена, цели и действия според посочените разпореждания, в противоположен случай ще бъдат заличени от Централния указател, за което взема решение министъра на правораздаването.

Отново без нито един " срещу " и " въздържал се " Народното събрание поддържа по съкратената процедура да бъде признат и импортираният проектозакон за изменение и допълнение на Закона за политическите партии, препоръчан от народни представители от ръководещата партия СДСМ.

" В тези условия на провокации, които провокират извънредно отрицателни усеща у жителите, предлагаме законът да се одобри по съкратена процедура. Ние не сме срещу сдружаването на жителите, само че би трябвало да защитим основите на нашата страна, които са антифашистките полезности. Предлагаме в своите стратегии политическите партии да не си разрешават подбудителство на ненавист, етническа или друга непоносимост, разпространение на фашизъм, нацизъм ", сподели координаторът на СДСМ Йован Митрески, обяснявайки предлагането.

Заседанието на Народното събрание през вчерашния ден стартира с няколко часа забавяне, като обяснението беше механически проблем в системата, и беше спряно откакто бе признат дневния ред. Продължението му е планувано за през днешния ден. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР