Без промяна на данъчните ставки, трудно някакъв бюджет може да

...
Без промяна на данъчните ставки, трудно някакъв бюджет може да
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Бюджет с 3% дефицит е невъзможен без промяна на данъците

" Без смяна на данъчните ставки, мъчно някакъв бюджет може да бъде вместен в какъвто и да било допустим недостиг, даже и 3%. Или смяна на данъчните ставки, или това, което предлага финансовото министерство - еднократен налог върху генерираните свръхпечалби и възобновяване на всички ставки по Данък добавена стойност, без две от тях ".

Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред публицисти по отношение на бюджета, който готви служебния кабинет да внесе в Народното събрание. Коментарът си той направи, откакто синдикатите показаха наблюдението си за издръжката на живот за първото тримесечие на 2023 година

По думите му поддръжката на бизнеса би трябвало да се прави през разходните, а не през приходните политики. Възможно е да бъде уравновесен бюджетът на служебното държавно управление, само че при едно ребалансиране, с цел да станат по-справедливи данъчните ставки и тяхната смяна, акцентира Пламен Димитров. Синдикатите ще предложат своя визия по какъв начин приходната и разходната част могат да бъдат ребалансирани, нараснали и да се вържат бюджетните разноски.

КНСБ поддържа връщането на Данък добавена стойност на 20% всички артикули и услуги, като се изключи две - бебешките артикули и книгите. Синдикатите поддържат въвеждането на тол таксите, което ще даде подтик на приходите в бюджета.

КНСБ поддържа и въвеждане на налога за свръхпечалбата на енергийните сдружения и бизнеса. Не е обикновено, няма такава естествена страна, която да генерира две поредни години на бизнеса по 10 милиарда лв., уточни Пламен Димитров. Ако правно всичко това е допустимо - или непринудено, или еднократно да бъдат обложени заявените облагите на компаниите, настоя президентът на КНСБ.

Пламен Димитров чака да види на Националния съвет за тристранно съдействие какво тъкмо е отразило Министерство на финансите в плана на Закона за държавен бюджет.

КНСБ обаче видели плана на бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО), който съгласно синдикатите демонстрира прилична стъпка за пенсиите от 1 юли 2023 година и планува напред пенсиите към компенсиране на кумулативната инфлация. За заплатите обаче за предходната година има спад от 6% и КНСБ упорства през актуалната година да се компенсира миналогодишната и сегашната инфлация с най-малко 10% за разноските за заплати и диференцирано нарастване в обществени бранш. МРЗ също би трябвало да бъде обезщетена с инфлацията, настоя Димитров.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР